fredag 5 juli 2013

Det måste bara paddlas

Efter en helg i land blev paddling suget för stort för oss. Det blev sms planering och direkt ut på fredagen för kolla till vattnen utanför Stendörren.

Inte mycket åt det hållet.


Fredag

Efter att fått skjuts till stugan var det bara att packa kajaken med allt som behövs för en helg tur. Som vanligt var det bara frågan vilket håll vi skulle. Men nu hade inte Stefan campat på Brunskär. Så varför inte?
Men nu skulle vi barra hitta ett bra ställe att ligga på.

Riktig fin sommarkväll.

Vi kollar väl efter tältplats eller var det badplats?
Nu var vindarna det närmaste dygnet vridande och friska. Natten skulle det bli västligt till nordvästligt. Ingen solnedgång och flera av de bra ställena var bara att stryka. Men titt på ett par öar som inte funkade i detta väder. Synd. Och när jag kollade ett ställe var det lite halt och djupt. Kallt var det i alla fall. Och blött.

Bra fart in mot Brännskär.

Inga tältplatser åt detta håll.
Det blev att leta reda på något i Stendörren. Men det var fullt med båtar och kajaker. båtar låg tom på ställen jag inte hade sett dem ligga förut. Men vi hittade ett ställe sent på kvällen.

Lite svårt se stenarna.

Mindre än 2 meter. Godkänt!
Det blev en sen middag och hoppiland whiskey. Otrolig skön kväll att njuta till och jag somnade gott.

Rökt sik med gjuk.

God natt världen!

Lördag

Tyvärr låg tälten i morgonsolen. Så vakna med full värme med andra ord. Som vanligt blev det en lång och härlig frukost.

En liten present ifrån Stefan. Nu är packningen komplett.
Planen var nu att paddla till Brunskär och tälta på klipporna mot havet. På vägen ut så vi flera kajaker. Det märks att det är säsong nu. Och det är ett populärt ställe att paddla på.
Nu gällde hitta en trevlig väg ut till havsbandet. Men först skulle jag vissa en annan sida om en ö. Roligt att Stefan aldrig hade kollat till där. Faktiskt lite pinsamt. Men det är många ställen som jag har missat pga alltid paddla samma sida om öar hela tiden.

Inte än.

Sandstrand och lite grunt.

Inga hästar idag.

Så dumglor vi lite då.

Läckra klippor mot havet.
 Sen var det bara att paddla genom Ringsö deltat. Självklart dök en örn upp för visa att de fanns kvar. Nu blev planen att paddla runt Hartsö och så långt man förutan att gå in fågelskyddet.

Kanske inte det smartaste med allergi va?

Men en pisspausramp.
Det var ett tag sen jag hade paddlat denna sträcka fast ifrån andra hållet. Då vid en tvungen runda ifrån Garkast pga hög sjö. Men det är en vacker väg och fint landskap med mycket djurliv.

Lite slink måste ju man hinna med.

Sjöko?
Det är ett paradis med massa små öar och slinkställen. Och vi passade på med en lunch längst ned. Och det var en väldig varm dag. Och skulle jag få märka av senare. Såg en kajka här nere. Lite ovant kan jag säga.

Mot fågelskyddet.

15 augusti. Då kommer vi.

Finställe att slinka på.

Smalt och djupt.

Finns bra tältplatser här.

Tur att det är lite mer vatten nu.
Efter att visat ett fint lite ställe att tälta på så drog vi norrut. Och det blev närmare 3 km surf. Och det tar mycket mer på krafterna än man tro. Vi passade på att titta till på några blivande tältplatser här. Bra att ha som man säger.

Snart är det Garkast dags.

Det gick inte paddla vidare.

Ingen säl där.

Skön surf för vkv.
Vi tog första ställe på Brunskär. Ja det duger väldigt bra. Nackdelen är just att det inte är kvällsol och är morgonsol. Det kom ett par kajaker strax efter oss. Man nästan hörde svordomar. Även de som senare på kvällen. Men det finns gott om bra ställen på denna ö. Även på grannön. Segelbåten som tänkte lägga till tyckte att det var grunt. Och det är det. Mellan stora och lilla är det knepigt att paddla genom. Fast det är 30-50 m brett.

Denna härliga horisont.

Tält sällskap någon?

Ej segelbart här mellan.
Efter tälten var uppe blev jag väldigt seg. Sov en stund. Det hjälpte för att börja med maten. Men sen var det kört. Glömt att dricka vatten som vanligt. Så värme eller solsting kanske.Det kan vara också vara en pollen attack av något slag. Det svårt att säga. Så jag ville bara sova och det gjorde jag.
Så Stefan fick äta gott och dumglo hela kvällen själv.

Bra utsikt ifrån tältet.

Scary..

Voodoo?

Bra ställe att ligga på.

Lära sig lite växter kanske.

Kött och massa grönsaker.

Vet inte hur det smakade.

Söndag

Vaknande med en klar seghet i kroppen. Så det var fylla på med energi för klara av att paddla.
Det blåste väl en hel del så vi smet upp mot Ringsö för paddla runt själva ön. Ja vi orkade inte paddla mellan Ringsö och Hartsö sundet. Motvind och motström gick bort denna dag.

Träbro är ett bra kexchoklad paus ställe.

Läcker natur.

Mycket bergsklippor här mellan Hartsö, Långön och Ringsö
Mellan Ringsö, Långön och Hartsö är flera fågelskyddsområden. Så de får man paddla senare inom. Naturen är växlande mellan berg på kanske 40 m höga och knappt en halvmeter.

Då dra vi på då och hoppas.

En fin liten kanal.

Liten paus i livet.

Levande skärgård.

En till liten smitväg.

Motvind.
Efter att blivit ett litet vkv kaos med mötande kajaker. Så bar det hem till stugan. Passade på att äta lunch på ett annat ställe vad vi brukar. Och rundade Lilla Bergö på fel sida. Vackert var det.
Att paddla genom Stendörren denna dag var en lite choch. Det var folk över allt. Hur fick de rum? De bara kryllade. Och jag trog ned min keps för slippa synas på för många filmer etc. Väl fotade blev vi. Fick värja mot badmadrasser och uppblåsta kajaker.
Så mycket folk så jag valde att dra ut sidan på en av öarna. Så jag missade en kollega som låg just där jag skulle paddlat.
Efter en rolig fin surf in till stugan blev det bara tacka för ett bra sällskap och dra upp till stor stan.

Väldigt mycket båtar vid Stendörrens inre naturhamn.

Hoppar denna väg idag.
Just det. Jag testade min nya kamera på denna tur. Åter kommer med ett test utlåtande senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar