söndag 16 juni 2013

En vecka i kajaken.

Redan förra året ville vi kolla till Bråvikens skärgård. Så varför inte ta en titt när en veckas semester ska förbrukas? Sen går det bra att ta en tur i norra delarna av ST Annas skärgård.

Så här ska en semester vara.

För få lite inspiration till att sticka så träffades Stefan och jag på Kajakdagarna,  Det är alltid kul att klämma på saker och ting.

Energi intag.
Jag dreglade lite över surfski. Och sen var det iväg att hämta en kajak vid stugan och sticka att handla lite kött och korv för infrysning.

Söndag

Efter en väldig noggrann matplanering och handling så bar det iväg. Vi körde med lista som vi kollade lite på så vi fick med en bra blandning på grejer.Jo vi kom på att testa sallad på påse. En hit kan jag avslöja. Höll sig längre vad jag har trott.
Planen var att parkera bilen någonstans i Arkösund. Så nu var det bara att åka en bit. Självklart hälsade på lite gammelfolk på vägen för få lite fika.

I luften?
Men det är ju vatten emellan?
 Nu var det bara att hitta ett bra ställa att parkera bilen och sjösätta kajakerna. Platsen är nära en camping som man kör av vid affären. Nu sjösatte vi inte vid gästbryggan så det blev blålera känning. De som hade paddlat helgen som vi möte tog upp kajakerna på bryggan. Det blir nästa gång.
Efter ett åskväder bar det iväg till Bråvikens naturreservat.

Bara att leta reda på vasskanalen.

Inga fel här.
Som vanligt blev det det diskussion var vi skulle tälta. Men vi tog en plats som vi inte har tältat förut. En fästing ö. Vi tog det lugnt efter tältresning med en malt whisky och dumgloande. Jo Stefan hade skaffat sig ett Staika. En liten lyxvåning för paddlare.
Sen körde vi en grillning med efterrätt etc. Tyvärr började det regna så vi fick flytta in under tarpen. Bra grej den däringa tarpen.

Hilleberg i rött.

Jordgubbar med vispgrädde och ett glas champagne. Lycka!

 Måndag

Gubbvakna med finess.

Dagens paddling var planerad att gå in i Bråviken. Snurra runt och kolla till olika saker. Vi blev ju sugna att titta till detta område förra årets långpaddling. Vi båda har varit här förut med olika färdmedel.

En bra ställe att bo på.

Bara så fint.
Nu hade vi inte bråttom så det blev en hel del slinkande mellan öar. Kollade till några gammalt stenbrott på Benö och Tallholm. Fornlämningar enligt naturreservat beskrivningen.

En och annan sten till tälten.

Fyr vändning.
Öarna inåt är mycket mer beväxta än utåt. Tänkte att det skulle finnas någon lunch klippa på Ekö. Nitlott blev det. Så vi siktade in oss på öarna utåt. Vilket fint område att paddla i. Så missa inte det.

Härliga sund.

Plattare blir det inte för en lunch.

En häftig bergvägg.

Dessa grunda fina sund.

Blev ju bara tvungen att slinka in där.
Självklart så kollade vi till örnarna. Såna ser vi väldigt ofta när vi är ute. Nu var det bara leta på en bra holme. Och det hade vi koll på.

Dumglo en stund eller två.

Någon borde göra rent sin kajak.
Jag passade på att ta ett ofrivilligt dopp när jag skulle göra ett snyggt pitstop för tömma sopporna vid en ö. Vatten i kajaken och blöt upp till grenen. Ingen värme havet än här ute. Jo de har luft standarden på toa och soppsorteringen här i Bråviken. Bra där.
Jo jag tog ett frivilligt bad lite senare. Fortfarande kallt.

Var är grillkolen eller vinet?

En lyxmiddag på en häll.
 Medan vi låg och njöt av en god middag såg vi flera stråk med flyttande vadare. Redan höst enligt dem. Men vi fortsatte njuta av sommaren. Men attack myggorna kunde vi vara utan.

Spov på väg söderut.

Dags att sova så släck lyset tack.
 Jo det var en skön dag i kajaken. Inget att klaga på enligt oss själva.

Tisdag

Solen är inte långt borta.

Reklam för Hilleberg och Vkv
Det finns vissa fördelar att behöva springa till en buske på natten. Det är så vackert i denna ljusa årstid. Efter en god frukost planerades för dagens tur. Det var dags att paddla ut till yttersta delen. Vädret var lovande. Så bara packa ihop allt och dra.

Hoppa i då!

Lovande dag.
På väggen ut till ST Måsskär passerade vi Låga skären. Vilken lyx träff. Otroligt vackert med alla sin vrån. Här kommer jag återkomma när jag är här. Måste nämligen gå iland och kolla efter tält platser.

Måste jag vända?

Nix. Där går det slinka ut.

Ingen skönhet men nöjd paddlare.

Klart vatten.

Njut en stund.

Vilken dag.
På vägen ut såg jag ett bubbelspår. En liten båt som jag missade? Sen såg vi att det var ett simmande djur. En mink? Lite stor för det och gjorde mer en bäver dyk. Utter? Eller var det en extrem fet mink. Vid Stendörren kan man se bäver på utflykt. Och samma sak i Stockholm skärgård.

Var tog den vägen?
Lite mer blankvatten.
Sen bar det iväg söderut mot Lundarna. För sen paddla ned till Norra delarna av ST Anna Skärgård. Först lite koll på en otrolig sött liten fågel. En små dopping av något slag. Otrolig liten var den och sött.
Och sen tog vi tag i detta med att fika på våra turer.

En liten rackare.

Glida över grunda bottnar.

Så var det en dumglo stund till.
Nu var det bara dra ut vägen på Arkö. Har aldrig gjort det pga det är lite av ett blåshål och det varit närmare att dra genom vasskanalen för att handla. Jo med segelbåt och motorbåt gått där.

Lite färg kanske?

Arkö bråk.
Fin lunch parkering.

Någon annans lunch.
Sen tog vi sikte mot Aspöja. Detta för paddla genom ett underbart landskap med jordbruk. Jag hoppades se någon fiskgjuse här, men de lös med sin frånvaro.

En helt annan värld.

Bara glida vidare.
Efter skrämt lite örn och sett paddlare som vi hade stött på tidigare. Så var det bara leta tält plats. Vi svor över det var svårt att gå iland eller inte klarade vinden. Blåste en hel del.
Plötslig såg v en plats som vi tyckte kände igen. Yep vi låg där förra året och är en fin tältplats.
Sen var det bara njuta av kvällen med mat och dryck. Och det var väldigt lätt att göra.
Sen sa Stefan att det var en jäkligt bra dag. Bara att hålla med.

En tältby.

Vågmaskin.

Bisol fick vi njuta av.

Fruktsallad med Sabayone.


Onsdag

Lite morgontrött så var det bara att gå över den lilla bergknallen för lätta på trycket. Som vanligt har man med sin kamera för kanske fota något roligt. Men reflexerna är inte i topptrim. Lite synd när en örn dra upp i skyn ca 15 ifrån en. Vilken härlig syn! O det var en med vit stjärt o väldig gul näbb. Gammal med andra ord.

Eva är mer lättfotade än örnar.
Nu skulle det paddlas i den inre delen av Norra ST Anna. Har inte paddlat här förut. Tyvärr är det flera fågelskyddsområden som jag vill utforska. Men det får man ta en ta en annan dag.

Stora sommarstugor

Utegym? Skaffa dig en kajak för bövelen.
Skärgården var trevlig att paddla genom. Många små härliga sommarstugor att kolla på. Flera sund var tyvärr igenväxta. Men då fick man se lite mer av öarna.

Här var det stopp igen.

En liten uggla på Uggelholmen?

Lite ensam då.
Lunchen blev ta på Risö. Ett riktigt fint ställe att ligga på både för paddlare och båtfolk. Och det behövdes denna dag pga att det skulle blåsa en hel del.

Vi lånade lite plats.

Var är örnen?
Det får duga då.

Pasta med rökt korv. En klassiker!

Det första som hände i den lagun som vi la till var att en mindre krokodil slog till. Så bad planerna hamnade i papperskorgen för min del.
Så fram med spöt för att fånga något. 4 stycken blev det och tappade ett par större. Men bra fiske var det denna kväll.

Den var stor.

En klart mindre.
En lila gruff är en hejare plocka gäddor.

Torsdag

Efter massa övervägande hade vi bestämt oss för att göra en bilflytt med kajakerna denna dag. Det skulle fortsätta att blåsa och då kan man ligga i Stendörren istället. Och vi måste fylla på förråden. En liten dusch kanske? Men först njuta av lite paddling till Arkösund.

Vad tänker du på?

En grå dag med dimmmoln.

Dessa Arkösundssommarkåkar.
 Sista biten är roligt att glida förbi se de gamla och nya sommarkåkarna. Vilka hus det finns här. Sen tittar jag alltid lite extra om Sjöräddnings Sällskapet ligger inne. Som jag självklart stödjer som paddlare.

Hjältarna är inne.

Men liten vasskanal till.
Nu var det bara dra upp kajakerna, packa bilen och köpa en glass. Sen bar det iväg via färja och små vägar till mataffär, bolag och dusch.
Sen var det bara packa i kajakerna vid stugan och sen ut igen.  Undrar vad som är fel i min hjärna?

Att glida fram på havet.

Det skulle blåsa ca 10 m/s på midsommar så det var bara att leta reda på ett bra ställe för ligga stilla. Det finns flera bra ställen på Klovskär. Och vårt favorit ställe var ledigt. Under kvällen var det flera som vände för vi hade snott det. Och vi var förvånad att det inte var upptagit.

En bra plats.

Fredag Midsommar


Efter ha vaknat så gick jag på dass. Där satt en typisk paddlare av långfärd formatet åt frukost. Efter en snabb koll på Havspaddlarnas blå band så låg en av deltagarna där. Både Stefan och jag är sugna att köra. Vinna på triss kanske..
Men denna dag var ingen ide att paddla för oss. Det blåste väldigt mycket.

Ölen ligger på kylning. Och risker tar vi.
Efter silllunchen blev vi lite rastlösa. För vi har sällan vilodagar när vi paddlar. Jag har för mig vi har haft 2 dagar vid Harstena ett åt pga att det blåste kuling med regn. Och en halv dag förra årets paddling. Något jag måste bli bättre på.
För bota denna rastlösheten så tog vi med oss fika och gick en ö runda. Lite pinsamt att jag har varit här massvis med gånger, men aldrig kollat till ön mot själva Stendörren.
Klovskär är 2 öar egentligen. Det går ett litet smalt sund på 2 m mellan dem. Ön har massa fina tältplatser som är omöjligt att båtar lägga till. Sen finns en otrolig bra natur hamn för båtar. Ett utmärkt dass och sopptunnor. Men ingen sortering som är vanligare söderut. Ett stort plus är att det finns fasta eldningsplatser med ved när man får elda i.

10kg stenar till tälten?

Nära till stora havet.

Populärt kajakställe. Brännskär med får.

Truman show.

Perfekt fikaklippa.

Rolig natur.

Många bergsknallar att klättra upp.

2 öar egentligen. Grunt är det in här.

Ingen örn vid lunchstället.

Trollskog.

Dopad hackspett.

Ett slinkställe.
Ett tryggt ställe.
Det tråkiga är att folk inte förstår att det är ett naturreservat. Massa hundar som sprang lösa med sina ägare. Dags att för skicka ut lite info till båtägarna kanske? Det roliga är att området används mycket ändå. Har ni inte varit här. Så kom hit!

Det är därför den finns på ett Staika.
Medan vi förberedde kvällen så passerade flertal kajaker. Så här mycket har jag inte sett. Men jag brukar undvika just Stendörren så här års.

WtF! Champagne är ju där ute!

Inte en midsommar utan champagne.

Vilken kväll!

Lördag

Denna dag var det planerat att paddla till den södra delen för ligga på något bra ställe. Men dra över mer eller mindre öppet hav i sydlig 10 var inget för oss just idag. Jo lite lätt bakrus och att det går höga vågor pga att botten stiger fort. Så vi tog en vilodag till.
Orkade inte ens ta en surftur i vågorna. Ångrar det efteråt. Men paddlat sen söndagen så det gjorde inget. Det blev strandmadrass och en bra bok som gällde.
Sen ska man säga att bara glida in till stugan inte fanns på kartan. Bättre i att vara ute i naturen än i en lägenhet.

Lite nybakat höjer humöret.

Vissa myror gillar parmesan.

Måsunge som bor bland tärnor.

Söndag

Det var bara att packa ihop tält och etc för dra hem. Vi sa hejdå till våra grannar måsar och tärnor.
Var för seg för dra rakt ut och surfa in till stugan hela vägen. Så in till själva Stendörren för sen dra in på surfvågor. Ja både två fick roliga vågor att leka i. Tur att man har kapell så man slipper fyllda kajaker. Roligt var det.

Det gäller att åka rätt i Stendörren.

Så gullig är detta tyska fartyg
 Sen var det bara att packa ihop allt och ta en avskedsfika för denna vecka. Tack för denna trevliga tur. Helt klart ett bra sätt att maxa semestern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar