måndag 26 augusti 2013

Hej Garkast!

På den sista semester veckan gällde det att passa på att dra så långt ut som det går vid Stendörren. Vädret var mycket lovande för detta. Så det var bara sikte på Garkast med kajaken.

Garkast!


Måndag

Jag försöker numera att paddla ut till Garkast någon gång under säsongen. Det gäller att vädret är okey när man är där ute. Man vill ju inte bli inblåst där nämligen. Har legat där när det varit hårt väder som har fått mitt Januu visa färg. En galen natt när ett väldigt kraftigt åskväder drog över Stendörren. Har väl aldrig känt mig så liten. Så numera blir det kolla vädret noga.
Men nu skulle det bli toppen väder det närmaste dygnet. Så det var bara sätta i kajaken och hoppas att det inte var för mycket folk där ute.

Får väl svänga lite kanske sen då..

Toppen dag!
 Tanken slog mig direkt att det blir att paddla utvägen mot Garkast. För snurrande mellan alla små öar blir det på hemvägen. Jo Stefan var fortfarande paddeltrött efter 20 dagars turen (kommer senare på bloggen).
Såg lite kajaker på vägen ut. Trevligt att lite folk som rör sig.
På väg ut fick jag sällskap av en örn. Tror att det var en ungörn. Så bara boka av den och hoppas på fler.

Vad glor du på?

Örnpatrullen.

Jag har koll på dig.

Sköna klippor.

Ett strandhugg.

Blev lite överraskad att de på Enskär har getter som springer runt. Jag har bara sett kor här förut.Men lite roligt jämfört med alla får som finns över allt. Är vädret bra så är det trevligt att paddla runt Enskär. En fin ö med en fågelstation längst ut.
Fågel livet är härligt ute. Såg nog  några Tordmule eller Sillgrisslor. Lite svårt att se skillnad på dem på avstånd.

En gäng getter.

Lite utsatt ligger fågelstationen.

Det som skyddar hamnen här ute.

Och här är Garkast!
Nu var det bara att paddla ut till Garkast och hitta en bra plats att sätta upp tältet. Siktade in mig på den norra delen av ön. Den är mest skyddad ifrån alla vindar. Och trevligt platt.

Skogen på Garkast.

Bara att lägga till då.
Inga kajaker när jag kom ut. Och såg inga på vägen heller. Bara dra upp kajaken och bästa sig var man ska bo. Och det finns gott om tält platser runt hela ön. Ön är väldig tält vänlig förutom detaljen att det inte ska blåsa för mycket. Det finns några ställen som är väldig skyddade. Men tråkiga att ligga i.

Lite sliten kanske va?

Härlig vy.

Platt var det här.

Bara att njuta.

Fin fika vid Gasten.
Hur ska man beskriva Garkast? En ö som ligger väldigt långt ut. Väldigt utsatt för vindar ifrån alla håll. Man kan se väldigt mycket fågel här. Även säl kan man se pga att det är i sälskyddsområde. Och fågelskydd tom 31/7, men då måste man paddla norr ifrån. Ön är väldigt populärt bland paddlare som gillar horisonten och utsattheten. Ja här vill man inte vara under en höststorm.

Lite ensamt.

Säl spaning.

Relaxing.

Öde.

Massa små dammar för paddor och grodor.

Massa tältplatser.


För smalt för slinka.

Så kan man också lägga sina tältstenar.
Efter gått runt på ön och slagit upp tältet. Så dök en kajak till som skulle tälta på ön. En trevlig kvinna som gillade detta. En annan kajak hade lagt till en kort stund på söder sidan. Sen stuckit. För mycket folk kanske.
Satt en bra stund och njöt av en maltwhiskey och spanade på säl som låg på en häll långt ut. De avslöjade sig med sina läten. Och det fanns några sälar norr om ön. Men de såg jag inte. Sen var det gott om sjöfågel långt ut. Och det var inga problem att se Landsort i det underbara vädret. Ja det verkar bli vinstlott gällande vädret.

Inga 2 meter till kajaken denna gång.
Dagens middag blev grillad lax med tillbehör. Och till efter rätt blev det fruktsallad med sabayone som pricken över i.

Alltid champagne på Garkast.

En favorit rätt.

Inget fel på detta.

Vilken kväll.

Varm fruktsallad med sabayone.

Augustinatt.
Jo. När man är ute så här långt ut får man inte glömma att ligga och dumglo på stjärnhimmelen. Det är ett bra tillfälle att se vintergatan och alla dess stjärnor. Senare på hösten kan man se andra galaxer.
Och sen är det roligt att ha Landsort blinkande in i tältet.

Tisdag

Även idag är det vackert.
Slöade runt lite för njuta lite mer av ön. Men jag måste paddla inåt mot Stendörren. För Stefan hade kommit över sin paddeltrötthet för att ansluta. Så sms planerade lite mat etc. Så det skulle ordnas med mat och dryck.
Först blev det paddla ut lite för kolla säl på säkert avstånd och köra runt Garkast.

Lika sliten som mig.

Läcker ö.

Hejdå Garkast.

Inte mycket sjö.
Paddlade runt lite bland öarna in för kolla på lite örn. som vanligt var de där. Så att det hade blivit fart på den sydliga vinden så det blev att ta en fin surf mot Klovskär där jag trodde jag skulle hitta honom. För att sms klovskär standard går ju inte missförstås? Sen att jag drog långt ut som möjligt för leka i vågor in mot Klovskär och inte den vanliga vägen...

Gissa ifrån vilket håll det brukar blåsa ifrån.

Kajak parkering.

Surf pått.

Fin surf.
Nu var det att Stefan satt vänta på den väg vi brukar ta in i Stendörren och jag tog bakvägen utan läsa sms. Och min nalle börja inte gilla saltvatten etc. Så jag fick vända och börja leta efter min kvällsmat.
Vi hittade varandra utan problem. Så nu var det bara att hitta ett ställe att tälta på. Vi var på utsidan av Klovskär. Så det fick väl duga. För morgonsol var det som gäller nu mera på höstkanten.
Så på med grillen och fixa elden på den fasta eldstaden. Sen var det bara njuta av kvällen.

En standard.

Lite dumgloende.

Agustimörkret.

Onsdag

Vilken morgon!
Som vanligt blev det en lugn morgon med äggfrukost. Det tog en stund att komma igång. Lite slitna efter en semester i paddeltecknet. Och vi hade inte bråttom att komma iväg.

Dasset på Klovskär hade fått en hasp.
Då kör  vi lite då.
Ibland får man en överraskande naturupplevelse. När djuren glömmer bort omgivningen och bara visar sig ifrån naturliga sidan. Detta hände just denna dag. Skarvar är fågel som finns många av. Men de är väldigt skygga. De sticker bara iväg. Nu dök en skarv upp ur vattnet bredvid oss med en liten flundra i munnen. Men en ungtrut hade fått synd på den fina lilla flundran och gav sig på skarven. Med oss på första bänk. De bråkade ett bra tag om den stackars fisken.. Men truten vann kampen och lyckligt iväg.

Min fisk!
 Nu drog utvägen Hartsön för paddla där Stefan inte varit. Passade på kolla ett ställe med mycket fisk. Gäddorna jagade som galningar i vattnet. Inga fingrar i vattnet. Sen att ett örnar blev skrämda av att vi gled förbi lite lugnt.

Hartsöns rullstensstränder.

Kor på Fårudden?

Varför är mitt spö i kajaken?

Lite slink där framme?

Förlåt.

En paus i allt paddlandet.

Gäddmat.
Efter lite funderingar på var vi sätta upp tälten så paddlade vi vidare. Här i hemma området så har man ett gäng platser man vill ligga på och Stora Brunskär har fina morgon klippor. Men först blev det koll på lite nya öar och strandhugg.

Lite fin paddling bland småöar.

Okey. Jag är svag för klippor.

Vem glömde sitt kylskåp?

In där kanske?

Horisont läge.
Det blev samma ställe som sist på Stora Brunskär. Det finns flera bra tältplatser här. Så vi tog de som vi brukar. Sen blev det bara att njuta av dagen. Det är väldigt skönt att bara ta det lugnt och dumglo ut över havet.

En fin tälthylla.

En bra kväll.
Sen tog vi farväl av vår Pop-Up grill. Den har varit en bra vän på våra äventyr runt i skärgården. Den har fått lite omvårdnad utan att klaga. Blivit total eldad med törved. Vaknat i saltvatten som inte fanns där på kvällen. Ja det var den grymma rosten gjorde slut på den. Så varför inte avsluta med en korvgrillning?


Gammal trotjänare.
Nu får Pop-Up nr2 ta över. Det är bra grillar att ta med sig ut i naturen. För jag hatar verkligen engångsgrillar. En miljöbov helt enkelt.

Torsdag

Vaknade helt klart sliten. Jag var inte ensam om det. Så det bestämdes att dra hemåt. Och jag ville dra hem till storstan för se om lägenheten var kvar. Men först skulle det visa ett liten fint område som är fågelskydd. Nämligen Björkskär deltat. Väldigt många öar. Väldig många kantiga öar. Och vi fick en liten bonus present av en fin fiskgjuse som gästade här. Den var säkert på sin flytt söderut.

In i alla små öar.

Slink runt hörnet.

Så gäller det att hitta ut med.

Inte så vanligt med bojar.

Inte kajak vänligt.
Sen blev det en vanlig paddling hem till stugan. Kroppen var väldig seg efter all paddling. Men vem kan klaga på en semester med så mycket paddling? Inte jag alla fall. För det är en lyx att fara runt nära natur som man gör och få alla dessa intryck.
Men det är en höst som blir kallare och mörkare. Men det kommer att paddlas även då. Men nu var denna semester slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar