söndag 4 augusti 2013

Vi drar väl söderut en stund då...


Finns det något bättre än bara koppla bort vardagen och leva i nuet? Speciellt i en kajak i en skönt sällskap i en underbar skärgård? Så det var bara packa kajaken och leva i detta tillstånd en sund på 20 dagar. Så här följer del 1 av vår tripp på väg söderut.

Njuta av livet.


 Söndag

Vaknade till en skön morgon. Strulade runt en med att komma igång med att packa en kajak. Planeringen var att inte paddla till Stockholm utan ta en runda söderut som förra året. Nu var bara att jag inte hade koll på hur länge och var vi skulle denna gång. Mer en vecka var det väl? Så ned så mycket som möjligt och iväg till Stefan för proviantering. Så löser det sig var vi skulle och hur länge.

Inte ensam på sjön denna fina dag.

Nu var det bara att sträck paddla till min födelsestad. En resa på lite över 2 mil. Full fart med bara ett stopp för lite kaffe och någon pisspaus. Det gällde att ju bara en transportsträcka. Sen att den går genom en vacker skärgård för paddlare är en annan sak. Och lite slink blev det av bara farten. För vem kan motstå sådant?

Finfika med mammas rulltårta.

finfart på Solingbåten.

Där har jag jobbat.

Femörekannal.
Sen var det bara bli upplockad kumpanen för att äta lite gott och handla mat för en tur söderut.

Måndag.

Efter en frukost och en natt på madrass så blev det att släppa med allt till start platsen.
Och sedan blev det vanliga visan att få med allt i kajakerna. Det går bara inte på i det första försöket. För mycket mat på det helt enkelt. Är väl lite fega med att banta matmängden på första etappen på resan.

Ja det går kanske.
Lite avstämning var vi skulle någonstans. Så det bestämdes att det vore väl en bra ide att kolla till Vituddens varv för lite tätningslist till min kajak. Ja det är ju en bit och hur länge? Jaså vi har 4 veckor på oss att paddla runt på. Sen bar det iväg.

söderut var det.
Målet var att korsa Bråviken. En paddling på nästan mil på öppet vatten. Det gäller som vanligt att ha koll på vädret och sjöfarten med fraktfartygen. De är ju snabbare än man tror. Och det är bara att vänta ut dem för en säker överfart. 

Lunch vid Kungshamn.

Här finns ingen bro.

Det blåste visst upp.
Den sista delen av övergången var det blåsigt. Men det var bara ta det lugnt och hitta en bra tältplats. Sen vara bara hitta en tältplats som låg i lä och solnedgång. Problemet var att våra var upptagna av båtar. Men det finns så många trevliga reservplatser. Och vi hittade några nya denna gång.

Inte helt fel tältplats.

Första kvällen firas med champagne så klart.

Semester mode.

Mums!

Ett bra vin sitter inte fel....

... till en grym kväll.

Tisdag

Efter en standard frukost blev det som vanligt packa ihop allt i kajakerna. Och det går alltid lite lättare andra dagen då allt har hamnat på sin plats i kajaken.

Ditåt ska vi.
Det var skönt att inte stressa med paddlingen. För det var en av sakerna som vi lärde oss förra året är att ta det lugnt. För det är ju semester!

Svalkande bad?
Som vanligt tog vi genvägen till Arkösund. Det är ett området som består av vass med en fin liten kanal i. Massa små hus med bryggor efter kanalen. Sen att en havsörn som seglar över huvudet på oss gör det som en bra stund helt enkelt.

Så tar vi lugnt med tempot då.

En bra stolpe att sitta på.
Självklart så drog vi upp våra kajaker bredvid Sjöräddningssällskapet vid Arkösund. Nu behövde vi inte fylla på förråden av mat. Men vi kunde ju inte låta bli att äta en glass och köpa rökt sik av Aspöja. Jag undrade lite varför de hade rökt makrill för den simmar ju inte där omkring. Damen ifrån skrattade bara och sa det är till göteborgarna. 

En liten dumglopaus.

Där har vi varit förr.
Vi tog sikte på Maröns skyddade lagun. Det finns bra klippor att tälta på här. Det är väldigt skyddat för de flesta typer av vindar. Det finns även flera fina tältplatser på ön. Och hela den lilla ögruppen är mycket spännande att paddla och snoka runt i. Sen är det ett bra stopp innan eller efter Arkösund stopp. Sen bara folk kunde låta bli att elda på klipporna.

Rökt sik på en hårdmacka. Det är lyxmat det.

Grillad entrecote med färsk sallad.

En standard efterrätt.
Sen var det bara att njuta av kvällen.

 Onsdag

Vädret verkade lovande så vi stack iväg mot vårt mål för dagen. Ett självklart val av ö nämligen. Äspskär norr om Missjö.En av mina favoritöar. Tyvärr är det fortfarande fågelskydd på ett par ställen som vi vill ta en titt på som inte vi kunde förra året. Men det låg i planen för hemfärden.

Glida lite fint här tack!

Det gick visst inte.

De skulle visst någon annanstans.

Plattvatten.

Vad är det?

Jaså en kofärja.
Nu blev det en sådan lunch med att sitta på kolla på abborrar som jagar och örn som gled lite snygg förbi. Lunchen då? En standard som består av fruktsoppa och hårdbröd. Inget att skryta över.

Bara glida vidare på ett snyggt sätt.


Plattvatten de lux.

Fikapaushäng.
 Efter en fin dag i kajaken kom vi fram till Äspskär. Ön ligger mitt i Sankt Anna skärgård och är en populär kajak ö. Med många fina tältplatser. Och man kan får rum med minst 30-40 tält? Det går dessutom tälta skyddad från alla håll. Sen att ön har ett utmärkt dass gör den inte sämre plats att bo på. Glöm inte bort öarna runt omkring är utmärka campingplatser.

Här var det tältplatser.

Fin gammal vana att ligga här.

Ett bra kajak ställe helt enkelt.

En härlig lagun.

Vinkällaren.

En bra dag helt enkelt.

Torsdag

Vi hade skojat om att vi aldrig såg några havsörnar på själva Äspskär. Öarna brevid ja. Men inte just här. Döm min förvåning när jag gick upp för slå en drill tidigt på morgon såg en örn lyfta längst in på lagunen. Den gled fint ut i dimman.

Dimma över lagunen.

Gör inte en fluga förnär.
Efter en skön morgon med kaffe och ägg så bar det iväg igen. Efter kollat vädret en extra gång så blev det kolla på kartor var vi skulle lägga till. Det vankas nämligen riktigt skitväder på kvällen. Så det gällde att hitta något som klarade av vindar på O 10 och V 10 samt 20 mm regn på 2h.En ide som födes att lägga oss på en ö som vi sökt skydd för åskväder på förra gången.
Men först bar det iväg till Sankt Anna kajak för en glass och fylla på lite vatten. Det är bara fråga dem om vatten. Har de så är det inga problem. Sen är de alltid trevliga. En svordom kom över mina läppar när jag kom på att jag glömde äggklockan. Hoppas ingen snodde den medan vi var borta en stund.

Ett bra ställe för en ko.
Vi passade på ta en annan sida på en ö till fiskehamnen i Tyrislöt. För kolla om det vatten där. Bra med reserv platser nämligen. Men säsongen var redan över där. Det är väl lite typisk för svensk turistnäringssäsong. De följer bara den svenska skolloven. Lite synd för skärgården är så vacker så här års och det kommer massa  utlänska turister som man borde satsa på.
Därför struntade vi att passera Harstena på vägen ned. Ingen riska att något var öppet. Och det gick inte få någon info på deras hemsida.
Efter glassen blev det att hitta ett ställe för lunch. Och det blev en repris på ett ställe som numera används som festställe. Men har var bebott av folk illegalt för bra tag sen.

Konstigt ställe med sina husgrunder.

Slå upp tältet på trägolv?

Inga kalla öl här.

Fina hällar med mycket skräp över allt.
Vi var på en transportsträcka så det var bara paddla på? Direkt efter lunchuppehållet blev fin glida över grunt vatten och skrämma örn. Sen blev vi kidnappade av en flock små änder som helt enkelt vi kunde bli bra föräldrar. Eller var det Fåglarna 2? En riktig härlig naturupplevelse som man minns på höstkanten sen.

Jo det ska gå...

Dock med lite hopp ur kajaken bara

En ålkråka i närbild.

Änderna anfaller.

Så omringar vi bytet.

Så spärrar vi vägen också.
Vi la till redan vid kaffet för kunna slå tälten och tarpen utan att stressa. Det blev en skogsglänta som vi hade rekat förra året.Den är väl skyddad för alla typer av vindar och väder.

En bra sätt klara av en regnkväll.
Och regnvädret kom som utlovat. Det regnade och blåste hela kvällen. Men vi låg i lä och under tarpen som tak hade vi inte så illa. Särskilt när det bjöds köttbullar med gräddsås och finwhisky som tröst. Sen avslutades dagen med varm kopp choklad. Sen var det bara hoppas på fin väder dagen efter.

Fin dricka.

Okey. Jag gillar träd.

Ingen solnedgångsbild idag.

Tarpmodefering för slippa vattendropp.

Fredag

Jag gillar regn!
 Efter har vaknat och kollat vädret så blev det ta det lugnt. Det regnade inte, men blåste fortfarande hårt. Och vi skulle paddla över Tordmulefjärden i då fall i motvind. Och fjärden är ett känt blåshål för oss. Så det blev att gå till läsidan på ön och sola lite med en kopp java. Inte helt fel för uppladdning för överfarten.

Blåser det?
Efter en fin uppladdning var det bara bita i det sura äpplet och ta tag i motvinden. För vi är båda lite rastlösa i vår paddling. lite svårt att ta en vilodag som vore praktisk ta nu. Men vi ville ta en titt på Torrön med öar igen. Och det verkar vara ett bra ställe att campa på.

Styrketräning i motvind.

En fikagäst.

Perfekt tältplats inkl får. #fail

Njuta lite då!
 Torrön med alla sina öar som bildar en fin liten öoas får inte missas när man paddlar här omkring. Vi skippade Harstena för kolla till detta istället. Många trevliga tältplatser verka det finnas. Och populärt bland paddlare som det syns på massa stenhögar på bergen.Vi återkommer nog alltid med att ta en titt här.
Går det att tälta?

Bada!

Sträck av starar.
 Att hösten är på väg märker man på alla fåglar som flyttar. Denna dag var det flera hundra mot tusen starar som satt på elledningarna över vattnet. Sen kom flera spovar flygande söderut. Sen bjöds det på en reklam örn som flög lugnt och fint i solnedgången. En bra dag helt enkelt.

Det lugnar sig.

Det gick att tälta.

Lördag

På morgonen efter att vaknat i ett flugkaos så hamnade tältplatsen på reservlistan. Nu var det en snabb koll på Fyruddens hemsida när de stängde som uppdateras hela tiden och sen bar det iväg. Och är en hyfsad bra butik och är öppen året runt. Och sen finns det vatten och möjlighet att slänga sopor.

Ingen åska. Då kör vi!

Funkar inte. #finfika

Lite finpaddling.
 En sak som jag la märke till var alla nya hus som byggdes i skärgården. Mindre bodar som mindre stugor etc. Är det verkligen okej? Särskilt det används skattemedel till detta. Dags för länsstyrelsen ta en titt på hur man tolkar saker och ting.

En rök som blir en stuga?

En lugn dag på sjön.

Va? Här ska det vara dött.

Bäst att smita in med kustbevakning.

Snabba båtar.
 Vi prickade in Fyruddens dag som handlingsdag. Massa båtar över allt och folk. Full fart på orten var det. Och här som brukar vara så dött. Och vi var inte ensamma att lägga till denna dag. Men en glass senare och koll på båtar bar det iväg. Det gällde att bita av kartan. Och visste inte var vi skulle tälta. För denna del av skärgården brukar vi ha problem att hitta något bra. Öarna är kantiga och svåra att se tältplatser. Men en bonus var att få se en fiskgjuse ryttla i skyn. Älskar dem!
Sedan kom det en ordentlig regnskur och humöret rasade ordentligt. Men ett par godisbitar och vi fick lite energi att leta tältplats för sen slå upp tälten på en hyfsad plats.

Härligt ändå.

Söndag

Satt och åt frukost med den vanliga kolla vad blir det för väder idag. Bra med SMHI- och kustväderapparna. Men man måste surfa lite mer på SMHI för se riskerna för åskväder. Det är något som jag verkligen vill ha koll på när jag paddlar. Och risken för åska var hög denna dag. Så ett snabb varv runt ön för kolla hur det såg ut och få lite motion för bena. Sen fick vi även syn på en fiskgjuse. Bra omen för dagen.

Häradsskär långt där borta.

Havet!

Levande skärgård.
Dagen bjöd på ett blåsigt och mörk himmel. Den första fjärden var ett riktigt jävla anamma som behövdes på slutet. Ett åskväder drog över havet och vi hamnade i vinden. Svårt att göra bedömning om man skulle gå i land i panik eller inte. Men det drog förbi på bra avstånd.
Men nästa åskväder hamnade vi i efter 20 minuter paddling. Så himlen öppnade sig och brakade loss på riktigt. Det var bara att gå iland och slå upp tarpen och ta en fika.

Detta gjorde ont att vara i.

Den låg där även i år.

Härliga klippor att ligga på.

Åskväderjägare.
Ja denna dag blev det kolla var åskvädren drog någonstans och om vi måste söka skydd under tarpen. Så vi paddlade när det gick och tog paus med åskvädren. Fungerade bra denna dag. Och vi hann se några blöta örnar och båtfarare.

En tarpstund igen .

Va? Var det norrut man skulle?
Vi hann inte så långt denna dag som vi trodde för hitta en planerad tält plats. Och då börjar ju paniken att hitta en ny tältplats pga att det börja komma fler åskväder.
 Kanske skulle ha läst någon av mina böcker? Så vi började paddla runt lite för leta reda på något som vi kunde ligga i lä. Vinden var västlig och hård bitvis. Och hittade inget som dög pga lä biten. Och humöret åkte ned i källaren på två stycken blöta och hungriga paddlare. Ja vi kan bli väldigt sura på varandra. Och det botas bäst med choklad och slurk vatten för få nya krafter. För att paddla nästan hela tiden hårt väder tar både mentalt och kroppsligen.
Jag gav ett förslag på en ö som bra ut på kartan som Stefan hade små dissat.
Såg direkt att det var duga stämpel på den. Och var använd av paddlare som tältplats.

Får duga plats.
Lite svårt att erkänna att ha missat Huvudskär som ön heter. Bra tältplatser både på klippor och i skogen. Två fina vikar att campa på. Och det var inte svårt slå upp varken tält eller tarp. Man kan säga ön är en pärla för paddelfolk helt enkelt här i norra Tjust skärgård.

Dags att bjuda på en ny pasta rätt.

Mums!
Okey. Får väl bjuda på receptet:
Pasta till 2 pers
Puttanesca:
Tomater på burk. Helst plommon varianten av bra märke.
Vitlök 2 klyftor
Sardeller 6 st eller liten burk. går bra med ansjovis.
Chilli Ta en lagom mängd.
Kapris 3 msk
Oliver 1 burk av bra sort.
Basilika 1 msk torkad
Parmesanost riven.  
Olivolja 3 msk.
Hacka vitlök och chilli som du har i olivoljan i en kastrull. Ta sen i sardellerna och rör till du ser sardellerna smälta i oljan. Sen i kaprisen och tomaterna. Mossa tomaterna om de är hela.  koka i 5 minuter. Ha i oliverna, salt, peppar och basilika. Fixa till pastan. Sen pastan är klar så värm på såsen och ha i parmesanost så den tjocknar. Ha i sen pastan. Klart!

Norra viken.
En skön lagun

Här sover man gött!

Måndag

Jag vaknade lite senare än vanligt och trodde att Stefan var uppe och satt undrade var jag var. Men icke och det är ovanligt. För det är han som är morgonpigg av oss på våra turer. Så jag gick villa en stund till.
Hej solen. Kul att du kunde komma.

Det blev en liten repris sova stund.
Efter ha torkat lite kläder och tagit ett varv ön för få igång kroppen så bar det iväg. Vi hoppade att ta sikte på moderskeppet på vägen ned. Det blev göra det på vägen hem för fylla på förråden. Så nu blev det utforska lite skärgård i närheten där jag var på somrarna. Fast på fel fiskevatten.

Bara att hänga på då.

Där skulle jag vilja paddla.

Hej Morsan. Du kommer få det hett om öronen snart.

Det blev ingen ål till lunchen.

Kan det gå slinka?

Perfekt kajakslink.

Gammalt fiskeläger.

Där har jag byggt gärdsgård med morfar.

Lite blåsigt på hösten kanske?

Kajakkaos.

Älskar Grindö passagen.
 Efter ha paddlat lite runt för slinka och utforska så bar det iväg in en till ställe att glida lite fint. Och självklart njuta lite av vacker natur. Vi gillar just att bara vara ibland. Sen man får se örn är bara kul. Och det är väldigt lite folk ute nu. Ser bara engelsmän, tyskar och holländare.

En ö cirkel bara så där.

O lite slink då på ett fint sätt.
Nu blev det dra nedåt för hitta en tältplats. Denna jakt av sovplats. Och jag hade ingen aning var det går att tälta. Och vi bojkottar alla ställen på fastlandet. För det såg vi några fina. Vi hittade en lovande ö, men inget som dög när vi slinkade in i en väldig grund lagun. Varför stressa när man har vackert väder för stunden?
Mjukt.
Då var det bara vända.
Istället för ta insidan om ön så tog vi utsidan. Efter en stund dök en bra tältplats bara upp så där. Nu när man är i långpaddlingsmode så går allt på rutin. Och när allt är på sin plats blir det en whiskey, jordnötter och lite ölkorv för landa dagen. Sen börjar matlagningen.

Oj hus. Bäst att leta en annan plats.

Inte dumt att glo på.
En stund till då.

Lite efterrätt då.

Gelatin är en kul sak.

Suck! Vad skönt för själen.

Det blev en vitchokladpannacotta.
Vissa kvällar blir så bra man drömmer om. Man kollar på massa vadarstråk som drar söder ut på kvällshimlen. Abborrarna jagade små fisk vid vatten ytan. Och vi hörde plötsligt något som frustade till. Jag frågade Stefan om han såg sälen. Han svar bara jaså det var det han såg strax innan en bit ut.

Horisont dumgloende.

Tisdag.

Började dagen med att skriva en inköpslista för vi skulle göra ett stopp i Västervik. Jag hoppades på ett besök på vituddens varv för lite inköp till kajaken. Kanske det skulle bli något åskväder. Utan onödiga stopp skulle det gå.


Nej vi hinner inte.

Lite finväder.

Eh var det på väg?

Men dit ska vi ju!

Där också!
 Vi fick en ordentlig med regn på oss innan lunch. Men åskvädren drog över fastland hela tiden. Men det var bara en tidsfråga vi skulle bli tvungna att söka skydd för kortare åskväder. Så lunchstoppet blev ett ställe det skulle gå slå upp en tarp fort.

Sten undervatten slinkställe av gudsnåde.

Godisstund.

Förra året när vi paddlade här drog vi bara förbi den snabbaste vägen till Västervik. Så denna tur gjorde vi en liten omväg för kolla till skärgården. Vilken trevlig skärgård att paddla i. Många fina tältplatser för just paddlare. Många trevliga slink och passager. Sen är standarden på sopphämtning etc sisådär i denna kommun. Sen borde de göra något åt att kunna handla mat på något smidigt sätt för både båtfolk och oss paddlare. Jag förstår att båtfolk hoppar över att handla här. För långt till mataffärer. För det går att skapa ett mecka för folk som vill vara i skärgården. För det finns bra idéer som ex Idö har med matbeställningar som körs ut dit ifrån ICA via skärgårdstrafiken.


En fin paddelslink.

Så tar vi fart då.

Undrar om det verkligen går?

Och var tog Stefan iväg då?Där var han. Puh!

Äntligen!

Bara att vänta ut åskan någon timma eller två då.

En kanal någonstans?

Men Stefan är inte farlig.

Här känner sig våra VKV kajaker sig hemma.

Standardplats.
Vi fick hoppa över ett stopp hos VKV pga att tiden var för knapp till det. Det blev att lägga till vid småbåtshamnen som vi brukar göra. Det finns kajakbrygga längre in i viken. Men det är för långt att gå till centrum tycker jag.
Vi fick ta en snabb tur till bolaget och till Willys som ligger en bra bit bort. Skillnaden ifrån förra året hade vi med oss regnkläder. Mindre blöta nu.


En väldig liten båtdröm.

En stor båtdröm.
Nu skulle det bli streckpaddling till en tältplats. Som tur var visste vi ett bra ställe. Men det var klart skumt när vi kom fram. Bara snabbt få upp tält och börja med maten. Ett grillparty var beställt till två trötta paddlare.

Här ska det grillas!

Årets standard som sideorder. Bara grönsaker.

Augustimörkret.

En trött paddlare.

Onsdag.


Morgonlycka.
Vi hade bestämt oss för ta en liten sovmorgon för att passa på äta lunch på Idö och sen paddla norrut. En lugn och fin kort paddling skulle det bli. Men det var verkligen mörkt över land och ute i havs. Så det blev att koll på saker och ting.

Mindre trevligt åskväder.

Inget bra tillfälle att gå upp Spåröbråk idag.

Dödsvågor.
 Redan efter en stund började vi ha koll på tillfälliga tarp platser. Bara frågan om när vi skulle få gå iland. Men vi hittade inget direkt passande för vi hade bara paddlat en liten stund. Lite trötta mentalt kanske och vi väntade för länge eller helt inte hann till Idö hamn. så det blev bara köra in till land för åskväder kom rakt över oss nämligen väldigt snabbt.
En snabb uppdragning för slå upp tarpen. Men det gick elledning längre upp i skogen så vi tog skydd under tarpen bara som vi spände över oss och kajakerna. Så kom regnet och haglet. Sa jag alla smällar och blixtrar?
Vi var glada att tarpen tog allt skitvädet. Efter första omgången skulle jag fixa till tarp med min tarpstång. Men vi misstänkte att den var metall. Och det vill man inte ha mitt i ett åskväder.

Panikskydd.

Puckon som seglar.

Åskoväder de lux.
Nu blev det inte bara en åskskur utan flera. Ett av de värre som jag har stött på när jag har paddlat. Det öste på med regn och hagel. Och inte tala om gällande blixtrar. Det blev även väldigt kyligt och jag var smart drog på varma kläder direkt.
En sak jag funderade på varför folk seglade i detta väder? Det finns inga fungerande åskledare för körande segelbåtar. Överlever gör man med lite tur. Men all utrustning går åt skogen.
Men nu fick vi sitta under tarpen och vara sura över att inte komma någonstans. Som tur var kunde vi dricka kaffe och äta goda kakor.

Och mer regn.

Blev bra efter justering.
 Efter har suttit under en tarp under ett par timmar så bar det iväg för kolla Idö hamn och dess restaurang och fylla på vatten. Men den var inte öppen då vi var där. Bara under lunch och sen kväll kanske. Svårt att se på hemsidan och ingen info vid dörren. Så vi paddlade princip rund hörnet och slog upp tälten i en ko hage.

Här brukar det serveras go mat.

Får duga ställe ändå.

Efter oväder bjuds det på en kanon kväll.

Örn i motljus.
Vi passade på torka kläder och njuta av en skön kväll med god mat samt dryck. Men det kändes lite sorgligt att veta att vi skulle paddla norrut dagen efter. Fortsättning följer.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar