torsdag 15 augusti 2013

Sen drog vi tillbaka norrut...

Så bar det norrut igen efter att paddlat söderut ett tag. För neråt verkade det bara finnas åska. Då är det bäst att snirka sig hemåt igen. För nu var flera fågelskyddsområdena öppna för utforskning. Och det tar en stund att komma hem igen.

Kajaken fick pekade norrut ett tag.




Torsdag

Efter en fuktig natt i en kohagen var det sol på himmelen. Jag passade på leta reda på en wc vid restaurangen. Lite lyx kan man ju säga.

Inte det modernaste i jordbruksmaskiner.

Bra med stöd ibland.
 Vädret var på topp. Knappt någon vind att tala om. Så vi skippade Västervik och drog rakt över öppna havet till Äskeskär och sen Ekö för lunch. Det var mycket blankvatten och sol kan man helt säga. Rena rama lyxpaddlingen efter går dagens paddling.

Norrut var det.

Blankvatten.

Älskar roliga öar.

Allt med?

En bra lunchplats.

Egen ö.

De nya sjöräddningshelikoptern

Bäst att svänga då?
Efter en stund tyckte vi att det vore trevligt slå upp tälten. Jag kände mig seg i kroppen och tyckte att vore trevlig ta en sväng till Storkläppen dagen efter. Så efter att ha  kollat på ett par örnar och skrämt en annan så hittade vi en okey klippa. Den var visst en utmärk tältplats som bara låg så där. Bra morgonsol och kvällssol. Utsikten var helt perfekt ut bland öar och horisont. Så det blev en markering på våra kartor som bra ställe. Och hit lär jag komma tillbaka till.

Tar man lite fart så...

Dumglo på Storkläppen.

En bra plats helt enkelt.

Semestermode.
 Jag tvungen att ta fram spöt för kolla fisket efter sett jagande abborre. Så på med jiggarna, men det gick inte. Så på no-name barnbajs för kolla. Det sa smack i spöt. En väldig stor abborre var på. Men jag hade för bråttom så det blev en stor besvikelse. Det är bra fart på dem.

En augustikväll.

Ljuset dör en stund.

Små prickar i rymden.
Somnade väldigt nöjd över dagen. En dag som är ett skönt sommarminne för att ta fram i vintern.

Fredag

Vaknade av det small till i närheten. ja fågeljakten var igång. Men vad gjorde det när dagen verkar vara av den vackra och lugna slaget. Men titt på mobilen visade att det skulle blåsa lite senare på dagen. Men vi skulle ta en titt på Storkläppen. Sen att vi var sega och allt börjar ta sin tid att hamna kajakerna igen är ju sånt som påverkar att utnyttja lugnt morgon väder.

Nice!

Ö vandring.

Fin skärgård.

En kafferast bort.
Så bar det iväg mot Storkläppen fyr. Vi hade inte varit där på någon passeringarna här. Helt enkelt Stefan inte fattade att det just var Storkläppen fyr. Och jag hade bara hade pekat att där ska man paddla utan säga vad det är.
Nu började blåsa upp och gå ordentlig sjö. Men tjurskalliga som vi är. Så bet vi ihop för kolla om det gick gå iland.
På rätt håll?

Mycket uppför!

Djupa vågdalar.

Där är den!
 Efter tag kom vi fram till Fyren. Men vi beslutade inte gå in pga att vi inte visste var vi kom iland. Och det gick bra med sjö. Sen kan det vara lite jobbigt ta sig ut ur viken vid fyren. Synd för att jag vill gärna ta mig en titt. Men ligger ju kvar.
Så det blev att ta en fika på en ö precis norr om Storkläppen. Alla öar så här långt ut kan vara besvärliga att gå iland på. Vi hittade en liten klippa kliva upp på. Det var sen bara försöka hitta lite lä i en skreva för kaffetåren.

Nästa gång.

Någon drömmer om Storkläppen.

Stork-Läppen som heter hos vissa familjer.
Nu bar det norrut igen med grym och behövlig medsjö i ryggen. Och var det bra fart med många roliga surfträffar som belöning. Det blev inte sämre med en riktig härlig örn spaning och jag slog Stefan i hittade örnar.

N
3 fina örnar som bara satt där.

Levande skärgård.

Idag behövde vi inte leta tältplats för det var moderskeppet som gällde. Där fanns det hembakat och hemlagat. Sen att få sova i en säng och ta en sig en dusch är inte helt fel efter varit ute ett tag.

Någonstans finns det nybakad sockerkaka.
Det blev att åka till närmaste samhälle för fylla på förråden med mat. Och passa på att titta på sevärdheterna lite.

Min kajak är längre.

Lördag

Efter frukosten blev det slöa en stund eftersom det skulle bjudas på god lunch innan vi skulle sticka. Och det var ingen lång paddling som skulle ske denna dag.
Och vi skulle komma ihåg att krama en fyr på fyrensdag med. Vi fyllde kajaken med massa godsaker ifrån morsans trädgård. Sen bar det iväg med nybakat för fikapausen.

Vi lejde en ninjaanka som kajakvakt.

Va blåser det här ute?

Köpa rökt fisk?

Kram på dig!
 Vår sikte var förstås inställt på Huvudsskär för testa norra sidan. Men först blev det massa surf i ett småregnigt och blåsigt småland. Men först blev det lite fika och lite slink. Passade på att kolla in massa sjöfågel som inte ville vara kvar i landet.

Fikapaus.
Nu när det är sent på sommaren så blir morgonsolen mer viktig än förut. Skönt att äta frukost i morgonsolen och torka tältet innan man sticker. Så vi la till på den norra delen på Huvudskär. Och det var inte svårt att hitta ställen att ligga på. Så upp med tält och tarp i fall det blir regn.

Får duga kliva av ställe.

Lä i norr.

Nog ålar kan förflytta sig på land..

Där någonstans finns en kruka med guld.
Liten klippa.

Tarp utan regn.

Då slöar vi en stund då.

Då åkte den sista flaskan rött.
Solen blir bara tröttare var dag som går.

Gratäng dags!

Grillat med potatisgratäng.

Hallå! Mitt tält!

Söndag

Nu började kroppen känna sig väldigt seg, Det blir när man har paddlat ett tag. Så lyssna lite på kroppen och tog en liten senare start på dagen.

Litet punkträd.

Kaka på kaka.

Då sitter vi här ett tag.
 Även denna dag var det ordentlig sydlig vind. Det blev paddla och surfa en hel del. Och ta lite skydd bakom en ö för vila lite ifrån vinden. Jag kan aldrig låta bli att leka lite i vågorna. Men det känns i kroppen att man hållit på ett tag.

Blåsigt!

Även skarven hade svårt komma iväg.

En av alla fina båtar.
Ibland önskar jag att jag är snabb med kameran. Men jag höll på trilla ur kajaken av skratt när jag såg bara en fören och aktern med en mössa i en våg. Stefan försvann helt enkelt. Men leendet hos honom såg det ut allt var bra med honom. Bara en våg som hälsade på i sittbrunnen. Han var inte ensam om att de hälsade på denna dag. Det roligt att kunna dra över 5-6 km öppna fjärdar i surf. Bara njuta att det gick undan.
Sen drog vi in ett sund i mycket bra fart. Och snodde ett fikaställe före några tyskar. Sådana är vi. Och jag passade på byta lite kläder. För man blir blött på överkroppen. Och jag paddlade numera i de långa hydroskinbyxorna. Höst kan man ju säga.

Bra vågor för vkvn.

Fullfart in då.

Verkar vara grunt där?

Bäst torka lite då.
Finslinksund.
 Istället för dra den vanliga vägen där vi inte hittar något bra ställe att tälta på. Så blev det dra utåt. Humöret sjönk till botten nivåer för oss båda inga bra ställen att ta upp kajaker. Men så hittade vi en vik som var okej att dra upp dem. Sen fanns det både bra tältplatser och en tarpplats.

För blåsigt på utsidan.

Lite långt till vattnet för anden?

Får duga ställe.

Oj mer guld.

Okej det var platt då.

Spanar efter en morgondag.


Liten men seg.

Finparkering.


Måndag

 Dagen började med en otrolig morgon med härlig sol. Helt enkelt en bra morgon. Planen var att handla och försöka ta en titt på Häradsskär. Först blev det att packa kajakerna och drog iväg.
Redan vid första öarna fick vi en örn upplevelse över det vanliga. En ung örn tog en ordentlig titt på oss i minst 5 minuter. Fina glid vindar för örnen. Och vi satt bara och njöt.

Stor pippi.
 Sen blev det en enkel paddling till Fyrudden för fylla på mat förråden. Butiken hade fått inbrott dagen innan och mesta av kött etc hade blivit stulet. Tråkigt att det ska hända för dem. Det är en liten butik med små marginaler. Men vi handlade det som gick att hitta.
Sen stötte vi på ett par som var på en veckotur. Roligt byta lite idéer och skratta lite. Sen bar det iväg ut mot Häradsskär.

Liten bogserare.

O dessa vackra trävkv.

Sandstrand på Sandö.

Väldigt grunt här mellan öarna.

Vad kan finnas här bakom?

..Häradsskär.
 Nej. Det blev ingen strandhugg på Häradsskär för det var mycket motsjö. Och är man trött är det ingen ide att slita ut sig. Så nu blev det att ta sikte på någon bra ställe att tälta på. Och vi skulle ingte orka paddla till Harstena.

Lite mer slink för själen.

Går det?
 Vi tänkte att det borde finnas bra platser på Laxvarp eller öarna bredvid. En plats som borde tältas på enligt oss.
Vi såg några och siktade in på en klippa som var platt och det fanns en eldstad som var bra. Detta kunde vi inte motstå. Upp tälten för sen samla in ved för kvällen.

En skön ö.

En till tältplats.

O där ligger ju Häradsskär.

Mer bra platser för paddlare.

Men denna var ju grym.

Det blir nog bra detta här.
 Med massa ved och en underbar utsikt så blev det att grilla fläskkarré och pestopotatis med en kladdis som dessert. Och det blev att luta sig tillbaka för njuta av brasan och runda av en underbar dag. Detta är livet!

Dumglo en stund.

En sen augustikväll.

Tisdag


Hej dagen!



Morgondisken.

En skön morgon verkade att bli. Som vanligt gör man sina morgonbestyr. som ex diskar vi alltid på morgon pga att vi använder varmvatten ifrån äggen att diska i. Sen brukar jag ta en liten kort promenad för få igång kroppen.

Dit vill jag någon gång.

Fina klippor att vara på.

Då drar vi ut lite då.

2 master är populärt så här års.
Planen var att nå vårt älsklingsö Äspskär i Sankt Anna skärgård. Men en titt på Harstena måste ju ske. Kanske det skulle gå få tag i en lunch och lite kaffebröd. Ack va vi bedrog oss. Skärgården är verkligen död efter första veckan i augusti. Sen att hamne var full med båtar och det var flera kajaker som åkte förbi spelade ingen roll.

Små stugor för sommarlivet.

Slink in till Harstena.

Havetshjältar Sjöräddningssällskapet

Dött var det här.
Nu var det bara ta sig över Tordmulefjärden som var lugn och fin. Lite lyxpaddling sen upp Herr Kupa och sen dagens mål Äspskär.

Inga Tordmular här på fjärden.

Lite sleten dock.

Finfika plats.

Fin slink.

Stank som.....

In där finns det ödlor.

Mer fin slink.

S:T Anna bjuder på sin fina sida.

Lyxkåk.

Dumglo.

Suck!

Bäst att nå målet då.
Efter att tittat på en örn och letat efter äggklockan som jag glömde blev det helt enkelt en till bra kväll ute i skärgården. Vi gick runt lufsade runt för oss själva. Och jag passade på att bada lite i det svala havet. Och vi somnade som stockar efter en till bra paddeldag.

Månen lyste över oss.

En kväll ute i ödemarken.

Då tog solen en vilostund.


Onsdag


Vad händer det idag?
Blev väckt tidigt att en örn skrek väldigt nära och sen någon sköt. Men bara luta huvudet mot kudden igen.
Planen för denna del av paddlingen att titta till två områden som vi inte ha paddlat i. Det var nämligen Ekbosholmen och Häradsskärs fågelskyddsområden i norra Sankt Anna skärgård. Och dagen bjöd på toppen väder för lyx slink. så ihop med grejerna och sen stack vi iväg.

Borde gå att tälta.
Första målet var Ekbosholmen fågelskyddsområde. Det visade att vara en trevligt paddelområde. Lite slink och fin paddling med att hålla reda på ur djupt det var. Få inte missas om man har vägarna förbi. Vid fikat fick vi ingen lust med att ta sig ett dopp. En stor gädda låg där och lurade. Stefan hoppade högt när den slog i vassen. Lite hariga är vi nog.

Det ser väl att bara vara massa vass.

Oj en bra tältplats.

Lunchplats med bra tältplats.

En fin lagun.

Fin glid.

Hmm där borde man testa.
Sen var det dags att kolla till Häradsskär med alla små öar runt omkring. Förra året kunde vi inte paddla in här pga att vi inte orkade paddla i kuling. Så förhoppningarna var höga. Och det var otroligt vackert. Det var massa små slink och passager för oss paddlare. Vackert och jag kommer hit flera gånger för att tälta.

Då kör vi då.

Hur kör vi här då?

Inte på djuptvatten.

Lite mer var ska jag ställen?
Sen tog vi en vanlig väg uppåt genom Lammskär-Äskkloven. Men så kom vi på ta en väg som vi aldrig har paddlat här. Och det är många gånger nu.

Där?

Men...

Där var all sjöfågel i skärgården.

Det gick ju.

Röktlax i kassarna?

Finparkering.

Klart måsarna ska ha en fisk.
Vi letade oss ut mot havsbandet för leta tältplats för att ha en lagom tur till Arkö följande dag. Väldigt mycket roligt slink, men inga bra tältplatser. Ska man vara helt ärligt så sög området reellt. Bara massa branta klippor. Svårt att lägga till och klippor som inte var platta. Och snorig skog. Men vi hittade ett ställe som dög att slå upp tältet. Men vårt humör var i botten och det märktes att vi hade paddlat ihop ett tag. Detta fick botas med att öppna en burk persikor och göra en god sabayonsås. Sen kunde dagen njutas i ett bra stund.

Hur hvete ska det gå tälta här då?

Humörhöjare!

Jodå.

Torsdag

 När jag vaknade så undrade vad som luktade i tältet. Jodå kläderna var inte så fräscha längre. Fast jag hade tvättat dem några gånger.

Dit bort ska vi.
 Dagens plan att var att handla och läggas sig så nära själva Bråviken för kunna göra ett enkelt hopp. Det var bara efter en seg start bar det iväg mot Arkö för fylla på förråden med vatten och mat. Men först blev det fin slink som jag hittade kvällen innan när jag försökte gå på ön. Den var nämligen total värdelös att vara gåbar.

Går det?

Kanske?

Jodå..

Nähä?

Joo?

Jodå!

Men det är ju högvatten!

Vig som en gnu.

En bra vinkällare.

Välkommen till Arkö!

SRSS nya lokaler och svävare.
 Det blev ett kortare stopp i Arkö för fylla på med grillkol, mat, vatten, 3,5or och glass för 2 paddlare. Sen undrade vi hur man skulle kunna till sig finwhiskey av UK paddlare.

Den trevliga genvägen.

Nämen plattvatten.

Löjligt vackert.

Blått bara blått blanktvatten.

Lite dumgloende.

Hur kommer vi in här då?

Jaså bara runda udden.

Här ligger vi bra!
 Efter att paddlat genom skärgården mot den öppna delen av Bråviken på ett spegelblankt hav så hittade vi en ny plats för oss. Inte för paddlare som använder ön flitigt. En riktigt guldkorn. En väldigt vacker ö för oss. Vi blev väldigt glada och vi njöt av dagen ordentligt med att grilla och minnas av turen. För det var bara en dag kvar på gemensamma långturen. Men kvällen blev pricken över i. Så det var två riktigt nöjda paddlare som låg där.

Plattvatten på Bråviken.

En bra Ålkråka som man säger.

Kokt?

Skyddat.
 Det var så stilla över Bråviken så vi kunde ligga och lyssna på sälarna som ropade på varandra långt där ute. Oj vad jag ville att det bara skulle fortsätta ett par veckor till. Det är nämligen så grymt skönt att vara på långtur. Man kommer i ett härligt lugn i själen med detta ta dagen som den kommer. Pröva någon gång. Jag stortrivs!

Månen bjuder på sig själv.

Läsa lite.

Godnatt.

Fredag

 Morgonen var lite kylig och sovsäcken var varm och gosig. Men det var bäst att ladda för en paddling på öppet hav och gå upp. För det är väl 8 km minst öppet vatten. Planen var att ta en paus på Penningskären. Sen kan man tycka synd att vi inte paddlade över igår pga att det var plattvatten. För två dagar i rad kan det ju inte ske? Och två år i rad?

Öppet hav.

Då är man laddad eller?

Bara att följa efter då.

Lugnt hav.

Men plattvatten igen?

Det bara inte händer!
Efter fått en helt underbar första resa över Bråviken med plattvatten. Ja två dagar i rad. Dessutom två år i rad. Det bara inte händer att Bråviken kan vara så lugnt och vackert.

Penningskär.
 Jag gillar Penningskären. Det är verkligen så att naturen är bara så påtaglig här. Så oskyddat. Tänka att vara här ute i en höststorm. Det går helt enkelt inte hitta skydd för oväder mer i huset. Men så vackert.

Dags att aeropressen att jobba.

Bara bita ihop.

De är snabba de däringa båtarna.

Falkensgrund.

Hemma i Sörmland igen.

Åker under min barndomsgata.

Nä men vad liten blå den kan vara.

Roliga minnen där ifrån.

Detta var en liten kajakplats.
Så var det var det bara att dumpa kumpanen. Kan inte mer tycka att det var sorgligt att turen tog slut här. Men vilket härligt äventyr 19 dagars paddling ihop. Det är en stund ihop och man lär att stå ut med varandra. Ett varmt tack till Stefan för fina dagar så kör vi även nästa år.
Sen var det bara att fylla på med mat och dryck. Så min kajak var full igen. Sen bar det iväg igen.
Jo det var över 2 mil kvar. Och jag tänkte det är väl bara köra..

Verkligen stora saker!

Väldigt mycket blåfärg på denna sak.

Bra strömmingställe för i världen.

Lite nyslink.

Kajaklunch de lyx.

Kaffepaus.

Lite blankvatten över Örsbaken.

Hemmaskärgård!

Hej det var ett tag sen.
Hemfärden gick i en skärgård som jag har saknat en stund. Och den välkomnade en långpaddlare i sin finaste sida. Ett par örnar som gled lite fint. Segelbåtar som gick där ingen vågar ta sig in. Synd att kroppen bara skrek av trötthet. Men det bara stoppa i sig choklad och fortsätta till en bäddad säng.

Tälta eller fortsätta.

Lycka.

Och där försvinner solen.

The End!
Så var jag hemma igen. Jag drog upp kajaken vid bryggan för tömma den dagen efter. Bara lasta in det nödvändigaste. Det blev att ta en varm dusch och sätta sig på altanen och njuta lite av kvällen. Somnade som en stock efter hart varit borta 20 nätter. Det är bara att konstatera detta med långpaddling är en härlig känsla för själen. Och redan här började planeringen för nästa års långtur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar