torsdag 6 juni 2013

Dags att titta till Lacka.

Vädret var mycket lovande och jag bestämde att var dags att visa Stefan den fina pärlan Lacka i havsbandet utanför Trosa.

Bulliga klippor mot havet vid Lacka.


Torsdag

Jag hade tagit ledig på klämdagen och planerade att paddla hela tiden. Först med Stefan och sen med en kollega. Men hon och hennes pojkvän kunde inte. Så då blev det planera en trevlig tur på 4 dagar. Så det blev att styra mot Lacka naturreservat.

En lastat kajak.
Vädret var strålande och lite vind. Och alla tecken visade så att det skulle bestå. Så det blev ta utvägen till Ringsö förbi Stendörren. Redan där såg vi ett par kajaker. Det fanns hopp.

Så drar vi ut på havet.
Det är härligt att paddla för en gångs skull på ett lugnt hav. Redan vid infarten mot Ringsö/Hartsö ett par örnar.

Bäst att svänga.
Nu var det bara att leta reda på ett lunchställe efter att spana in lite gäddor i vassen. Stefan drog fullfart in den närmaste och slängde ett getöga bakåt för se en havsörn dra bakom oss på 50 m håll. Man kan ju undra hur mycket man missar när man är bara har fokus framåt.

Någons lunch.

Så var den klar då.
Som tur var hade vi packad massa kalla soppor. För denna värma var inte jag sugen på varm gulasch. Så bara leta reda på en klippa som via hade spanat in innan. Bara hoppa i land nu. Det har blivit varmare vattnet nu.

Kajak parkering.

Läcker natur i Ringsö/Hartsö deltat.

Flera som var sugna på lunch.
Nu var det bara att ta sikte mot Lacka efter att kollat kommande väder. Där jag hade tänkt att tälta är otroligt vackert. Men nackdelen är att man kan bli in blåst. Båda vägarna ut är mot havet och inget tar mot vågorna. Men först ett träningspass i motvind och vågor.

Var kom detta ifrån?
Nu skulle vi ta en fin liten passage in en fin vik där man ligger väldigt skyddat. Kan misstänka vid höststormar att man inte vill vara där.

In där?

Gå med kajaken.
Som tur var kom sjön så in passagen låg lugnt vatten. Med sjö så måste man hålla tungan rätt i mun. Fler grund och sen grundare det upp ordentligt. Och denna gång blev det att kliva ur och gå med kajaken.
Man ligger inte på själva Lacka. Men det är en utmärkt tältplats i lä.

Inget fel på denna plats.

Efter tält resande tog vi en rundvandring på denna fantastiska plats. Jag älskar att vara här nämligen.

O där var det inget utanför.
Lacka har båda dessa kala klippor och innerskärgården charm. Jag är så förtjust att se horisonten och höra havets kraft.

En hård miljö.

Massa vattenpölar med fisk.

En av alla små raviner.

Kämpa gammel tallen!

En infart till viken.
 Nu blev det göra ordning för middagen. Det skulle bjudas på grillad lax med potatissallad och sparris. Sen att avslutas med en chokladpannacotta.

Börja med kyla ett flaska vitt.

Sen fixa fisken.

Dumglo på Landsort en stund.

Njuta av en pannacotta.

Fler som gillar horisonten.

Håll er där borta tack.

Sen somnade jag lycklig.

Fredag
Vaknade av värmeslag. den känslan kan bara betyda en sak. Äntligen är det sommar! 

Ett Allak med AC.
Det går nog få en frukost av detta.
Nu var det bara att packa ihop sakerna för paddla runt Lacka. Vi skippade de stora utfarten pga att vi fegade mot ett par tärnor som var väldigt ilskna.

Så promenerar vi ut igen.

Någon hade snott lite mer vatten idag.

Kan det bli bättre?
Här ute mot havet finns det massa små knubbiga öar med fina snirkställen. Det finns flera grunda vikar och passager som jag som paddlar bara älskar.
Som god vän lätt jag Stefan paddla först för upptäcka dem.

På väg in en mini fjord.

Läcker ö.
Jag passar på att fota när Stefan börjar med sin hobby att skrämma upp örn. Vi hade hört dem vid frukosten. Den första var en gammal örn som gömde sig mot en bergvägg. Sen 2 ung örnar. Jag missade ung örnar lite pga jag låg spana på den första örnen. De är så mäktiga.

Örn på väg upp. (liten brun sak till vänster)

En gammal örn.

O på väg ut igen.
Lacka har ett levande jordbruk med både får och kor. Det finns även folk som fiskar. Det finns även stugor att hyra. Det skönt att det finns en levande skärgård även här.

En grundvik.

Fiskare?

Härligt att bo på.

Lacka klocka.

Så slänger vi in ett hus bland klipporna.
Efter en skön tur runt Lacka så styrde vi mot ST Brunskär för en lunch i ett bra tempo över öppna vattnet. Först skulle vi ta en titt på Örskär om trädet med stöd repet var kvar.
Och där såg vi de första labbarna för i år. Läckra fåglar på en fint avstånd. De kan vara väldigt på flugna om de har ungar i närheten.

Dit ska jag.

Vintern var hård för trädet med repet.
Sen bar det mot de fina klipporna på Brunskär. Inte en kajak såg vi här ute i havsbandet. Lite förvånad att det inte låg några här. Ett riktigt paradis för kajaker nämligen. gott om tält platser.

Grymt!

Bara att placera tältet då.

Svan på menyn.

Men de ska ju vara på Persö.
Efter en standard lunch på kall soppa blev det att paddla mot Stendörren för hitta ett ställe sova på. Först blev upptäcka lite nya öar och visa upp en ö till som Stefan inte varit på.

Borde gå bo på

Sten safari.
När man paddlar ut mot Stendörren måste man genom en passage som kan vara jobbig att paddla om det är sydligt. Då ska nämligen hela havet genom här. Och botten går upp här. Så strömt och vågor blir det som man ska genom. Jag har vänt här en gång pga att jag inte skulle orka paddla vidare säkert. Men då blåste det 6-8 m/s. Men idag var det en lugn paddling ut med motström.

En trevlig syn.

Fika klippor.
Det var massa sjö in mot Stendörren. Så jag passade på att öva lite på att surfa på vågor. Stefan vinkade till så jag trodde det var någon örn. Men det var det inte. Han hade passerat ett par fiskande Tordmular. Havets bananer. En av våra favorit fåglar. Nu var det bara att jag inte så dem ifrån de var framför min nos i en surf. Så nära brukar man inte få se dem.

Så är det bara få till träffen.

Så coola.

Var du någonstans nu då?
Nu var det bara att paddla in i Stendörren. Mycket mer båtar och kajaker i ö vimlet. Men ingen hade snott en av våra favorit platser. Tror folk tycker att det blåser för mycket. Men det är inget svårt hitta tillräckligt med lä.

Här var det lä igen.
Nu var det bara att sätta igång grillen och på köttet och njuta av kvällen. Och det var inga problem med det väder som var.

Liten fin liten plats att tälta på.

Äppelkaka tillverkning.

Med hemgjord vaniljsås.

Vilken avslut på en underbar dag.

Lördag

Samma som igår.
Stefan hade andra planer för dagen så han lämnade mig i sticket efter frukosten. Så tack för denna paddling.


Men jag då?
Min plan blev att sticka rakt över öppet vatten till södra delen av skärgården för det är mindre folk där.
Så rakt ut på havet via brännskär där fanns både kajaker och får. Fint ställe för fästingar. Nåja ut havet.

Jag gillar detta med hav.

En bit in till land.
Jag drog rakt genom fågelskyddsområdet med landningsförbjud bara. Detta för se ejder ungar som brukar finnas här. Men inte unge såg jag. Jag blir verkligen orolig över detta.

Fint område.

Bra spanställe för trutar.
Nu skulle det hittas ställe att sova på. Det blåste frisk sydlig vind. Flera ställen hamnade på icke listan på att låg massa båtar eller kajaker. Jo det fanns de som var ute denna underbara lördag.
Men jag snodde ett bra ställe som flera var ute efter. En annan paddlade la till grannön. Sen blev det en lugn kväll med lite fiske. Tappade 2 gäddor. En var riktig fin. Sen var det bara att somna.

Lite sten som låg konstigt.

Lite ö vandring.

Nära till kajaken.

Hävringe någon?

Otrolig bra tältplats om man har koll på vattennivån.
Söndag
Efter vaknat på natten att det öste ned. Bra då blev mitt tält rött istället tallenpollengul.
På denna plats brukar jag nu mera se till att kajaken ligger bra och gärna någon lina. Jag höll på att förlora kajaken pga snabbt högvatten i höstas.
Men nu var det bara att ta det lugnt inför hem paddling.

Plattvatten dag, Vad kan gå fel?
Ibland får man svära över att man inte har kameran i högsta hugg. En örn drog fint framför mig när jag åt frukost.
Planen var nu att ta en fin fika på en berghäll på vägen hem.

Dags att dumpa skräpet.

Hmm åska?
Var detta vägen?

Utåt var det fint som vanligt.
När jag passerade Rövskär så blev mullrandet lite väl påtagligt. Åskvädret gick långre in men skulle nästa göra det? Och jag ville inte bli fast på en ö när jag hade tider att passa. Fika på stugaltanen får duga det med.
Tur var det, För när kajaken var i land drog ett ordentligt åskväder över. Så det blev bara att ta fikan inomhus istället. Men med en nöjd paddlare som minns en bra helg.
Jo kajaken blev glad med. Lite vax fick den som tröst. Så blir det att vänta till en vecko paddling som nästa äventyr efter kajakdagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar