lördag 20 juli 2013

En solotur mot horisonten.

Så blev det att paddla ensam en sväng. Så varför inte dra en tur till det första fågelskyddet som har släppt.? Och ta en tältnatt lång ut i ensamheten.

Ensam ute på en ö med ett träd.


Lördag

Orkade inte slänga ihop kajaken på fredag. Så det var bara att sticka iväg på morgon med en örn svävande ovan viken. Bra start med andra ord.
Dagens mål var att utforska ett område som fågelskyddet hade släppt. Det finna massa små öar och jag har aldrig tältat där ute. Lite pinsamt ja. Men många öar är fågelöar och svåra att tälta på. Men först var det att försöka passera havets motsvarighet till E4.

Det gäller bara hitta en lucka.
När man paddlar vill man ha lite koll på var man passerar en farled. Brukar ta något smalt ställe som det går fort dra över. Har några favo ställen där båtar (läs vattenskrotar o snabb båtar) får dra ned på hastighet och ha uppsikt pga grund. Sen är det bara ta sikte på de yttre öarna vid horisonten.

En lugnare mlijö.

Så kör vi.
Vädret var strålande och det var en frisk vid. Viva appen visade NV 8-11 m/s senare på dagen. Och Kustväder 6-8 m/s. Kanske det var därför jag inte såg några kajaker?

Jo då det kom lite vågor.

Massa ejdrar.
Nu blev lite bra medvind och fina surfvågor på vägen. Fick några fina surf träffar. Det är en härlig känsla, Sen att se ett sälhuvud dyka upp i ett lugnare parti så var dagen gjord.
När jag kom till en av de yttre öarna på området så var det bara leta reda på någonstans gå upp. Men för många ilskna trutar så gav jag upp. Och svårt komma upp. Det går ju en dyning hela tiden, Så det gäller hitta en liten vik för slippa den.
Bara ta sikte på nästa ö.

Inga tält här.

Fruktstund.
 Nästa ö fanns det en vik på utsidan som gick att gå upp i. Bara gå ur och dra upp kajaken. Sen var det problemet att hitta en lugn plats. Och det blåste ju.

Vill inte vara här vid sydlig storm.

Glida på vinden bara.
En press mot horisonten.
Det finns några mindre hällar rakt ut här. De syns inte på min karta. Och Garkast och Hävringe ligger lite längre ut. Jag har bara kajaker en gång här ute. Och idag blåste det för mycket för folk. Lite små båtar låg några ställen på vägen ut.

Slinka för en pisspaus.

Ö med trä.

Några vågar gena bland grunden.
Hade en plan att lägga mig på en viss ö. Men där låg en träsnipa uppdragen med badfolk. Det är inte vanligt att det är båtfolk där. Kajaker kan dyka upp. Så jag fick leta reda på ett annat ställe. Och jag var ju ute och leta nya tältplatser för min egen del.

Lite mer slink.

Hittade denna under sitsen. Inte denna månad godis.

Ö med ett träd. Ska funka enligt Stefan.
Jag paddlar runt en stund och hittade en ställe. Men en  badbåt låg på andra ön och jag ville paddla vidare. Men det började suga i fika tarmen så jag letade på en annan ö.Passade på att skrämma upp en tordmule på en klipp ö. Oj vad flög runt utan att veta var den skulle.
Där jag hittade en liten vik för dra upp kajak. Vände kajaken viken hjälp av trycka ned fören för kunna ha akten ovan stenar.
Men vilken fin liten bergvägg i lä jag hittade. Det blev en stund  där..

En örn glo ställe.

Lite svårt vända kajak.

Kajak parkering.
Men en pool!

Var är de släta klipporna som jag har drömt om?

Smalt ut igen.
Nu blev det att kolla till kittelö om det låg några kajaker där. Nyfiken som man är. Inga kajaker eller båtar låg här. Så det blev att ta en reserv ö utåt.

Ut mot horisonten igen.

En trut som glor.

Ligga vid ett sund funkar för mig.
Nu blev det att lägga sig vid ett sund. Nåja fick lite horisont utsikt ifrån tältet. Man kan inte få allt va? Fina tält platser fanns det. Och lite lä ifrån den nordliga vinden. Hittade sen ett annat ställe att tälta på. Men det blåste lite mycket denna dag.
Efter lite klipp häng blev det att laga till saker på grillen. Det skulle testas lite saker. För jag skulle testa min systers ghee. Bakade lite potatis med vitlök och ghee/smör. Gott.

Ett litet kos.

Bakad potatis i miniformat.

Dagens middag.

Till efterrätt blev det äpple med mandelmassa och hemmagjord vaniljsås. Den gör jag med 2dl grädde som jag vispar och sen har i 2 msk socker, 2 ägggulor samt mald vanilj. Fördelen är att den är kall och enkel att göra.
Grillad äpple med mandelmassa.

Äpple med hemmagjord vaniljsås.
Sen blev det kolla på månen och de olika fyrarna ute i havs. Härligt lugnt var det. Undrade bara varför vindarna måste snurra ett varv under natten bara. Men jag somnade utan problem till vågorna lugnade skvalpande.

Ett allak med lampa.

Missade visst solnedgången.

Godnatt.

Söndag

Vaknade av lite kvitter utanför tältet. Små fåglar som undrade varför någon idiot hade slagit upp ett tält på deras frukost plats.

Godmorgon världen-
Efter att fått med mig rökt lax var det äggröra som var denna dags frukosttema. Jag hade sparat några matskedar grädde så lyckan var gjord.

Lyxfrukosten är serverad.
Dagens tur var att titta till den ö jag hade tänkt att tälta på och dra hem till stugan via sopplämningen. Genom att det är hög vaten borde det gå att slinka in ett ställe som jag är lite nyfiken på.

Lite mer öar.

Lite slink på vägen.

Ett fika kit.

Lite torrt nu va?
 Nu börjar det bli väldigt torrt i skärgården. Börjar nämligen tveka att tom att grilla med min grill. Tyckte synd om grodan som total uttorkad. Och växterna lider verkligen nu.


Så 10 m/s i motvind då. Okey  8 då.
Nu var det bara att dumpa sopor och korsa farleden. Det kom ett par stora båtar som drog upp extremt mycket sjö. De kunde väl ta ytterskärgården? Genom själva Stendörren hoppas jag de inte åkte pga av sitt sval. Miljöbovar för feta plånböcker kan man ju säga. Och den  minsta av dessa båtar bar en treuddsflagga. Det finns väl bara en som får ha det. Och jag är inget fan av just monarkin. Men han körde ju riktigt lugnt genom sundet utan på pådrag som de andra gjorde.

Miljöboven.
Pajasen.
Nu i den inre delen av skärgården dök kajakerna upp som svampar ur jorden. Det var är de var. Flera var ifrån Helgö kajakuthyrning. Känner igen deras kartor nämligen. Och Klas är en trevlig prick som har dem.
Undrar varför man väljer en kajak med tajt sittbrunn när man inte kommer ur dem utan hjälp av andra för en fika.

Ett smalt ställe.
Sen blev det kolla till ett 5 stjärnigt slinkställe. Det blev verkligen att köra in och vända på stället manövrar.



Var ska jag in?

Här?

Nu glider vi sakta här va?

Var fanns här då?

En utväg?

Landhöjning just idag?

Samma väg tillbaka då...

Grunt var det här.
Nu var det bara att paddla hem efter sett lite fler kajaker på vägen hem. Annars det varit en underbar seglar dag. Det gick fort för dem som vågade att segla. Blev lite sugen igen att just segla. En härlig känsla nämligen. Avslutade dagen med brygg lunch och en släkt fika. En bra helg med andra ord. Och bara en vecka till semestern. Då blir det att leva kajakdrömmen fullt ut..

Inget fel på segelvädret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar