lördag 4 maj 2013

Dags att kolla till den södra delen.

Denna dag var det dags att kolla till den södra delen av skärgården. Stefan dök upp med sin kajak så det blir en härlig tur för att kolla efter fiskgjuse och havsörn.  Bara att sjösätta kajakerna efter lite kaffe på altanen.

Övning i paddla i motvind.

Planen var att paddla genom Sanda holme och Rågön. Och sedan dra ut mot havsbandet. Vinden var sydlig och det innebar motvind och medvind hem. På vägen till Sanda Holme såg vi ett gäng sjöfågel. Roligt att se alkor på väg ut. Tordmule kanske.

Ett lite paradis vid havet.
 Efter en lite medvind paddling dök vi in bakom Rågön för spana efter framför allt fiskgjuse. Tyvärr såg vi inga denna dag. Lite tidigt kanske. Men gäddplasken i vassarna var många. Och det fanns några som letade efter denna fisk. Det är bra gäddvatten runt Rågön.

Fina gäddvatten.

Bara att njuta av dagen.

Inte bara gäddor i vassen.

Nu var det bara att paddla ut mot havsbandet för äta lunch. Det finns väldigt små öar att slinka runt i och titta till hur sommarstugorna öppnar för säsongen.

Går det smita ut här?

Nix. För lite vatten och för stor kajak.
En häger som kollar på oss.
Det var roligt att se lite krickor och fiskande hägrar. Inte så mycket båtar en sådan här dag. Skönt att vara helt själva på havet. Men nu blev det att sikta in på vår midsommar ö för lunch.

Små öar.

Ut mot kanten.

In i lagunen.
Nya tältplatser hade kommit fram pga det låga vattnet. Det är alltid skönt att vara här. Stefan hade en ny variant på mat att testa. Färdig pastasallad som värms på med korv. Våra egna varianter är helt klart bättre. Men det funkar dock.
Några idioter hade eldat på berget på ön på utsidan. Puckon! Jag misstänker fiskare eller skridskoåkare.

Lär er att elda. Inte här tack!
Lite svårt att överleva vinterstormarna.

Fortfarande kallt.

Här går det att paddla ibland.
Efter kaffe och kakor som jag kom ihåg ta med mig denna gång. Så blev det paddla genom ett fågelskyddsområde som bara har landningsförbud.

Blåser ordentligt.

Där får vi inte vara.

 Men det var blåsigt att lämna lä på ön för ta sig ut på havet igen. Det blåser upp ordentligt  nu på eftermiddagen. Vågorna är så pass höga att vi tar det lugnt och paddlar på säkerhet. Fast jag kunde inte låta bli att testa lite surf och får till ett par riktigt bra träffar.

Lite segling i medvind.

Svårt att fånga vågorna.
Det var lite obehaglig ibland. Särskilt ett ställe vi hade halvmeter vågor ifrån 2 håll i lätta kajaker. Saknade verkligen min packning denna dag. Stefan saknade en hjälm istället. När fåglarna pajas höll flyga i honom. De är roliga de där tordmulorna. De kan inte flyga helt enkelt. Jag hann se några bland ejdrarna.

Skarvar på väg ut.

Inget plattvatten denna gång.

Det blev en lång paddling hem med medvindspaddling och en hel del surf för min del. Bara att bocka av en underbar paddeldag denna vår dag.
Så tack för sällskapet Stefan. Och nu blir det att planera för den första övernattningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar