fredag 10 maj 2013

Äntligen dags att lufta tältet igen.

Det var nära att redan förra helgen att ta en övernattning ute skärgården. Men nu blev det äntligen av.
Stefan fuskade med att paddla och softa på fredagen för att hitta någonstans att bo. Jag jobbade och svor över SJ för komma ned i tid.
Men väl framme var det dags att leta reda på allt som ska med etc. Och hur var det man packade ned allt? Var solcellladdaren okey?

Oj vad jag har längtat.


Fredagen

Efter att packat kajaken med massa onödiga saker och nödvändiga saker kvar i stugan var det dags att paddla iväg för leta reda på resesällskapet. Jag var orolig att det skulle komma dimma. Det var regn- och dimmoln på schemat. Och paddla i dimma och mörker i kall vår är inget som man bör göra. Men jag hittar med kompass och karta.

Ut i det blå.

Det går väl bra?

Lite vilopaus.
Klockan började bli lite över nio och det var ingen solnedgångs paddling. Och bra tempo på paddling. För det vankas nämligen mat när jag kommer fram.

Men är det inte en kajak?

Matlagning.
 Nu var det bara att hitta Stefan i skuggriket. Och i skymningen var det ingen ide att kolla efter stenar etc. Så paddla på känsla var det som gällde. Bara en grundstötning ute i Stendörren. Och jag klantade mig där.
Men jag hittade Stefan som var hungrig. Så det var bara för mig slå upp tältet medan Stefan fixade till all mat i små regn. Lyx!

Grillen på fullt ös!

Grillad entrecote med potatissallad.

Lite vin kanske?
Efter maten och lite choklad blev det att krypa i sängs. Och jag slocknade på studs med massa ejdrarnas "a-ooh-å" utanför tältet.

Lördag

Vaknade som en kokt hummer. Jo vi hade valt morgonsol för det är skönt på våren och hösten. Jag hade ju valt dunsovsäck för denna tur. Dumt va? Sömnen var inget fel på. Sover som en gud i tältet.
Men vädret hade blivit lite bättre. Eller strålande!

Inget fel på detta.

Dasset på Klovskär
Frukostkaos med hemgravad lax.
 Den känslan att sitta på en klippa i morgonsolen för att äta en ordentlig frukost. Ja en rejäl kanna kaffe och ägg etc.
Ett tips så här års är det bäst att se upp var man går. Yrvakna ormar och ruvande fåglar  finns överallt. Försök att se en ruvande ejder? Ja de ligger även i skogen.
Men sen var det den stora frågan var vi skulle paddla? Söder ut eller Norrut? Det blev att kolla till Ringsö alla öar.

Men jag då?
Bara att njuta av stunden.
 Vi fick en ordentlig motvinds paddling för komma till ingången till Ringsö och Hartsö. Sydliga vindar innebär att det är ett helt hav som kommer farande. Men sen blev det lite surf för komma in i det lugna skärgården mellan de höga och stora öarna. Sen gäller bara undvika fägelskyddsområderna. Vi hoppades att få se någon örn och det fick vi. Det finns områden med massa små öar. Men där är det förbjudet till augusti. Och samma sak utanför Hartsö.

Undrar vad som finns där borta? Estland?

Så siktar vi in i gapet.

Godisstund.

Ingen vår här!

Bergsö

Fågelskyddsområde till mitten av augusti.
Det var nu dags att leta reda på ett lunchställe. Orka leta? Nej det blev att ta ett som funkar i denna vind. För det blåste hela tiden och lä är ett måste. Det blev en standard lunch och den värmde gott.
Vi låg på våra strandmadrasser och drack kaffe när vi fick se 5 örnar samtidigt som gled högt upp i himmelen. De är så häftiga dessa fåglar.

En standard bild.

Strandhugg.
Nu var det frågan om vi skulle sticka till Lacka? Men det skulle blåsa och det skulle bli för blåsigt för ligga på utsidan där. Men vi tog en runda bland öarna söder om Lacka. Det var så klart att det gick se Landsort. Tror att det är bara 1,5 mil dit rakt över. Det är en häftig överfart. Det blir först i augusti när vi plockar den.

Nya vatten för mig.

Härliga berg och trän.

Klart trött.

Du får vänta en stund herr Lacka.
Planen blev nu att runda Lilla och Stora Brunskär. Två riktigt fina öar med finna klippor. Tyvärr svårt med kvällssol, men vilken havshorisont det är där. Inget utanför.

Mot Brunskär.

Återvändsgränd idag.

Där borta finns Garkast.

Häftig paddling.

Ingen havsöring här.
Nu var det dags att leta reda på nattstället. Bara ta en ö som vi har varit på förut lite mer lä. Och den har både solnedgång och soluppgång. Så bara styra dit då.

Var är vattnet?
Nu märktes det att det är lite vatten. Det blev väldigt mycket knicksande att få upp kajakerna där vi ville ha dem. En annan sak var att solen försvann så blev det väldigt kyligt. Ingen värme i havet precis. Och med en sydlig vind som var kall. Fast det var väldigt lite pollen. Tack för det!

Inga löv.

Någons middag.

Trädkaos.

Mer trädkaos.

Kajakläger.
Efter lite ö dräll och nästan trampa på ejder så blev det lite skitsnack stund med lite godsaker.
Sen blev det förberedelse av kvällsmaten. Och någon hade glömt gelatin till pannacottan. Men det fanns en reserv plan som tur var.

Fördelen med kallt vatten.
 Grillad korv och potatissallad var på schemat. Bara fylla på grillen och skära upp allt till salladen. Det är väldigt avslappnande att kolla på fågel och sippa på ett glas champagne.

Fira årets första övernattningstur med ett glas skumpa!

Goda grillade korvar med potatissallad.

Härligt.

Årets första solnedgång.
Kladdkaka med vispgrädde och varmchoklad med dito.

Så var det dags att slockna.

Söndag

En repris av gårdagen. Bara att gå över till sommarsäcken nu. Sen var kroppen väldig mörbultar denna morgon. Kroppen är inte riktigt berg anpassad än. Gör nämligen ont över allt. Men över till frukosten istället med kaffe, ägg och goda ostar.

Stenar istället för pinnar med ett Akka.

Frukost.
Nu var det dags att fullfölja varvet runt Ringsö så var det gjort. Jo vi brukar paddla denna runda på en dag för fira våren. Men vi var nu äldre så vi delade upp den på 3 dar.

Lite fin medvind mot Sävö
Vid Sävsösund finns en krog som är lär vara värt att besöka när den är öppet för säsongen. Tyvärr har inte jag besökt dem. Men år blir det ett stopp på någon tur. Det finns även vandringshem där. Ett bra tips om man inte vill tälta. Sen är finns det aktivt jordbruk och fiske på dessa öar runt Ringsö. Detta älskar jag att det finns. Det finns ett litet frivilligt museum där.

Sävsösund.

Sävsökrog.
Ringsö med sin skärgårdsbebyggelse.
Sen bar det ut på tvären som är ett riktigt blåshål. Så var det även idag. Men vi fick se en örn som belöning. Det blev en lunch för att orka sista biten hem. Där kollade Stefan vattentemperaturen med att kliva i lite djupare vatten än beräknat. Kallt var ordet!

Kajakkaos.

Efter lunchen var det bara bita av den sista biten med riktigt motvindspaddling. Ja det blir faktiskt riktigt höga vågor. Sen var det både blåsigt och motström passagen vid Stendörren.

Just det. De kommer vågor ifrån havet utan passera något.

Mot Stendörren.




Vid själva Stendörren blev det göra en liten fin kajakuppvisning med att glida in vid en klippa och hoppa lite snyggt i land med sopporna. Allt framför en barnfamilj. Där dottern som sa till sin pappa att hon vill paddla. Pappan lovande direkt sin doter detta. Sen bar det hem. Så tack för turen Stefan.

Sen åter genom broarna.

The end.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar