lördag 11 augusti 2012

Stendörren-Misterhult-Stendörren Påfyllning platser längs vägen.

Det svåra är när man gör en långtur som denna är var hittar man mat och vatten. Det är ju en begränsad mängd som går ned i kajak. Sen är det en fråga om man vill leva på torrfoder eller ha god standard på maten

Maten är halva nöjet!

På denna sträcka är det ganska få större butiker som det går med enkelhet att handla på. Sen när det gäller alkohol är det klart svårare. Det finns bara systembolag i Västervik och Oxelösund på vägen. Sen har flera ställen som har utkörningtillstånd. Alla ställena finns det soppsortering och flera öar har sopptunnor. Bäst är det i Sankt Anna skärgård.
Kom ihåg att fråga om ni får ta vatten bara. Det gäller alla ställen som säger det finns på.

 

Oxelösund

Det finns inget bra ställe dra upp kajaken vid gästhamnen. Så det bästa stället är att dra upp kajaken vid kajakklubben vid Femörekanal. Det är bara att fråga dem. Det borde även kunna få vatten här.
Det finns mataffär och systembolag i centrum. Inga problem med gas.


Kajakklubben vid ett tidigare tillfälle.

Arkösund

Här brukar jag dra upp kajaken vid Sjöräddningssällskapet. Det är grovt grus där så glidkuddar är att föredra. Det är bara fylla på vatten vid gästhamnen.
Mataffär finns en bit in i samhället. En närbutik som är öppet året runt.  Det finns även kajakuthyrning här.
Det finns matställen att äta på. Det finns även soppsortering och toaletter. På sommaren säljer de även fisk ifrån Aspöja här. En trevligt ställe att göra ett strandhugg.

Arkösund

Sankt Anna kajakuthyrning, Tyrislöt

Här är det enkelt att dra upp kajaken. Är även ett utmärkt ställe att ha som för starta turer. Det är bara parkera och betala uppe i butiken.
Gällande mat så är det en sommarbutik med lite matvaror. Det finns konserver, fisk och mjölk. Vatten går det fylla på om man frågar. De kan nämligen ha lite med vatten om det är torka.
Men passa på att äta en glass och prata med ägaren. Ett trevligt ställe för en paus.

Ett bra ställe.

Harstena

En härlig pärla i Grytsskärgård. Är ett naturligt stopp på vägen. Antagligen campar man i stora viken och går till samhället. Eller drar man upp kajakerna vid restaurangen.
det finns en liten butik med rökt fisk och lite varor. Inget ställe att fylla på med andra ord. Harstena har ett litet bageri som är riktigt bra. Det finns en pump för vatten påfyllnad.
De har en riktigt trevlig restaurang. Kom ihåg att detta är ett sommarställe. Det är då det är öppet. 

Smälte i munnen.
Harstena by.

Loftahammar

Här borde det inte vara svårt att hitta uppdragningsplats. Det finns en badstrand man skulle kunna låna en bit av. Men jag drar upp min kajak längre ut hos min mamma. Bekvämt med andra ord. Det finns en bra ICA butik här. Och det finns vatten i gästhamnen. Det finns matställen att äta på.


Västervik

Jag vet inte hur det ser ut i gästhamnen. Men som alla andra kuststäder så saknas det kajakbryggor. Vi fick tips om att dra upp kajakerna vid en båtramp som ligger innan för broarna. Den ligger vid själva stadsdelen bortom en mack. Kom ihåg att folk använder båttrailers här. Så lägg gärna dem upp på gräsmattan eller väldigt vid kanten på rampen. Rampen är gjord av betong .
Det är en bra bit att gå till mataffären som är en Willy butik Det finns både systembolag och sportbutik med bla gas. Förut fanns det en livsmedelsbutik i själva centrum, men den är nedlagd sen somras. Det behövs butik i centrum om de ska kunna locka till sig båtturister. Ett tips är att ladda ned deras app. Där finns alla butiker etc.
Staden ser faktisk riktig skabbig ut ifrån vattnet. Synd!

Idö

En ö nedanför Västervik. Inga problem att dra upp kajaken. Det finns en sommarkiosk. Men den var stängd när vi var där. Restaurangen är värd att besöka. Den är stor! Och de frågade om vi hade bokat bord.
Annars går det fylla på vatten i gästhamnen. Det både kajakuthyrning och stugor att bo i. Ett plus är att det finns duschar uppe vid restaurangen.

Väl skyltat!

Lätt att dra upp kajaken.

Klintmåla

I Misterhults skärgård är det inte gått om påfyllningsställen. Det ställe som vi hittade var Klintmåla. Det är lätt att stanna till. De har nämligen kajakbrygga. Det beror på att det finns kajakuthyrning så ta hänsyn till dem. Sen finns en sommarkiosk. Men den var stängd när vi paddlade förbi. Vatten i gästhamnen.

Övriga

Självklart finns det små kiosker, rökeri och små restauranger som vi inte besökte. Gällande Misterhult så har  Erik Sjöstedt lite tips på matställe.
Sen uppe i Sörmlandskusten har vi Svärdsklova som hat mat på sommaren. Gällande kajak kan man dra upp på en närliggande badstrand.
Sen har vi även Sävö Krog norr om Stendörren. Här finns det ställe dra upp kajakerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar