fredag 18 april 2014

Vad göra i påsk? Paddla förstås!

Smsade Stefan någon gång i januari om att det vore kul med en övernattningstur i påsk.
Så plötsligt blev det påsk och då var väl bara packa grejerna för att dra ut till det härliga Stendörren.


Vilken paddelhelg!


Långfredagen


Bara att vräka vintergästen.
Efter någon helg tidigare letat reda på kajaken och kolla till mat etc så var det dags. Ja som vanligt planerades mat via sms etc för få en bra helg.
Vädret skulle bli strålande för årstiden och det var väl bara ge sig ut. Men nu är det kallt i vattnet så kläder efter detta. Det gäller ju klara en stund i vattnet. Så ingen paddling i t-shirt och med isolerad sittbrunn.

Då kör vi då!
 Efter en kortare bollande av idéer var vi skulle tälta utan att ligga direkt vid vattnet som skulle bli väldigt fuktigt så bar det iväg. Valet blev då Klovskär i yttre Stendörren.
Om vi mindes rätt så fanns en bra skogstält plats där båtarna brukar ligga. Och Klovskär har ju det bästa dasset i denna skärgård. Bara en sådan sak!

Lite säl spaning.

Lugnt i den inre skärgården.
 På vägen ut så såg vi ett guppande huvud. Jo det var årets första säl som glodde på oss. Sen att säl inte är vanligt här ute. Sen var det paddla vidare med ejdrarnas gluckande som bakgrunds musik.
Inte helt fel.
Brännskär.

Paddelöar

Någon hade vaxat sin kajak. Så det var bara binda fast den då.
Efter en stund kurrade magen och då var det bara leta reda på en ö att luncha på. Brännskär blev en bra plats för detta. Ön är populär av paddelfolket att tälta på under sommaren. Själv undviker jag att övernatta här. Ön har får och fästingar och det går bort. Finns mycket bättre ställen nämligen bland alla öar här ute.

Men var är solen då?
 Planen var att paddla i lugnt tempo och i lugna vatten. Det märktes verkligen att vinterträningen inte hade förekommit i år heller. Tekniken var kass och musklerna som behövs att flytta kajaken var inte där.
Så Stefan tyckte att det var en bra ide att ta en väg som brukar vara bra surfvågor. Oj vad ovan jag var med vågor. Får nog öva på detta.

Havet var inte lugnt.

Massa fina sund.
 Framme vid Klovskär så var det båtfritt så vi tog i land kajakerna och reste upp tälten. Vi hoppade att pumpa upp madrasserna. Så sen var det bara ta årets första hoppilandare. Det var bara att jag fick värma whiskyn med händerna pga att det var iskall. Det var ingen bra att ha den mot botten. Sen blev det att laga mat och jaga ved ifrån olika vedlådor för kvällsbrasan.

Trevlig rackare.

Fixa potatisgratäng.
Champagne för fira årets första tur.

Pannacotta tillverkning.

Matdryck.

Så kör vi lite kött och färg på potatisgratängen.

Passa på njuta av en underbar kväll.

Mat för 2 hungriga paddlare.
Solen kom fram till kvällen för värma oss med sina strålar. Med ett anmält oväsen av gäss. Och kluckandet av ejder.
Självklart hade vi sett örn på vägen ut. Och en liten trädkrypare. Djurlivet ute i skärgården är verkligen fantastiskt så här års.

Dumgloende de lux.

Mums!
Sen är det att både Stefan och jag älskar detta med friluftsliv. Vi verkligen njuter av naturen och lugnet. Livet är verkligen enkelt. Sen att vi äter bättre än hemma är väl en annan sak. 
Och vilken toppen dag det blev på vår första paddel dag.

Hillebergs reklam innan vi slockande.

Påskafton

Efter årets första tältnatt kändes kroppen bara stel och gammal. Så en promenad för komma igång innan frukost blev en bra sak att ta tag i. Och kollegan låg i tältet och sov. Jo han är morgonpigg enligt egen utsago.

Någon har redan tagit ett påskägg.

Lyx dass!
Under vintern hade en räv bott på dasset. Ja det är blåsigt och kallt här ute skärgården. Och folk använder det inte då.
Sen blev det att planera dagen tur. Och ett varv runt Ringsön är en bra paddelsträcka för början av säsongen. Det finns roliga paddelvägar och är en vacker tur.

Detta blir bra!

Finglid över sanden.

Ser varmt ut. Not va?
Vinden var kylig ifrån havet. Det kändes att det inte var varmt i vattnet. Men mycket sjöfågel syntes till.
Efter att paddla en stund blev det dra in i Ringsö deltat. Stefan passade på att försöka skrämma gäddor. Ingen lycka där.

Inga gröna trän här.

Så lite kanal då.

Lite lunch kaos.
Inne i ö deltat så spanade vi efter örn. Brukar finnas här bland Ringsö, Hartsö och Långön. De dök upp över Ringsön. Långt där uppe svävade 5 stycken fina örnar. Det är alltid lika trevligt att se dem.
Efter lunchen blev paddla lugnt ut på blåshålet Tvären.

Vad änder ute på Tvären?

Men blankvatten. Vad härligt.

Måste njutas!
 Vilken överraskning att det var helt blankt på Tvären när vi kom ut. Det blåste nämligen i Långsundet. Bara att njuta av det som går. Kändes som på sommaren när förekommer. Sen kom vi på att det vore kul paddla i den stora viken där båtarna ligger. Bara för kolla om det var som vi mindes. Bara buskar och dåliga tältplatser. Och vi mindes rätt om kajak vänligheten.

Var är våren?

Kanske det går tälta?

Kör väl en repris då?
Planen var även denna natt ligga på Klovskär med tälten. Vi båda är förtjusta på denna kajak vänliga ö. Många finna platser att slå upp tälten.
Jag tyckte det var finna änder på vägen in. Stefan såg direkt att det var Gravänder. Stora vackra saker som jag tyvärr skrämde iväg.

Afterkajak.
Efter var det en skön afterkajak blev det tid för matlagning. Matsedeln var grillad lax, finpotatis, romsås och till dessert blev det äppelpaj med hemmagjord vaniljsås. Allt detta gjordes till ett gäng tordmular/grisslor som körde ett par varv här inne bland öarna.

Äppelpaj tillverkning.

Hårt arbete!

Fixa färgen då.

Bara att njuta lite.

En grillad lax var det.
En sån här fin kväll är jag tacksam att vi kan röra så fritt i vår natur. Det härliga lugnet som jag alltid längtar efter. Paddlingen är verkligen bra fritidsintresse om man vill röra sig i naturen.

Ved tömning.
Fin avslut på dagen. Äppelpaj!

Påskdagen

Denna morgon var undertecknad en trött man. Det märks att pollen och ansträngning ger detta resultatet. Men vi hade ju inte så bråttom idag. Bara njuta av en lång frukost med hela vårprakten här ute i skärgården.

Duger som frukostplats.
Kokkaffe någon?
 Det märks att det var den första paddlingen. Vi glömde saker som juice och saft. Jag glömde min ikea kasse. Kanske borde man ha gas som det räcker. Sen är det alltid bra att ha laddade batterier till kameran. Tror får öva upp förmågan lite i vår.

Så drar vi lite bland öarna i Stendörren.

Ingen grönska här ute.

Bra! Då vet jag att det finns tältsten där.

Horisontgloende då.

Kollar till lite favoställen då.

Lite finglid.
Sen var det bara ta i för komma till hemmahamn. Det blåste sista biten för bara så vi fick lite träning. Det märks att jag är otränad för detta nu på våren. Men jag kommer nog ikapp igen med formen.
Men detta blev en toppenhelg för oss. Rena rama reklamfilmen för paddling och camping.
Så nu har äntligen säsongen börjat!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar