söndag 14 juni 2015

Snurra runt i Sankt Annas skärgård en stund.

Sankt Anna Skärgård är nog ett av de bästa ställen där man paddla på. Så passar utmärkt att ta en runda på ett par dar. Och det var inte helt fel val.

Njuter av stunden.


Söndag


Efter blivit hämtad dagen innan och fyllt på alla tänkbara förråd så bar det iväg på slingrande vägar till Sankt Anna Kajak för parkera bilen och sjösätta kajakerna. Det är alltid trevligt att komma hit. Så välkomnande av ägarinnan. 

Var är delfinen?
  Som vanligt var det ett anmält kaos när vi packade kajakerna. Blir alltid så förvånad att vi inte får plats med allt, men dagen efter ligger det som det ska i kajakerna. Men vädret var utmärkt och målet var självklart Äspskär norr om Missjö.

Packningskaoset

Nu bär det av.
Vi möte ett gäng scouter som var hem. Men annars var det lite uthyrda kajaker ute. Det märktes att det har varit en kall vår. Så låg säsong. Men sen var det lite fin paddling till tältplatsen.

Visst ditåt.

Fina paddelvatten.

Välkänd ö.

Missat att boet ska ligga i vassen herr dopping.

Tältar väl där då.
Såg ett gäng kajaker med segel ligga vid en ö. Undrar lite över detta med ha segel. Inget för mig alla fall.
Det skulle blåsa lite på kvällen och natten. Men vi hoppades på att vi skulle ligga tillräckligt i lä. 
Så upp med tälten och kolla till ön för se om allt var det ska.

Framme.

Skärgårdens bästa dass.

Bara fågelskydd där borta.
Jo Äspskär är en ö som är en riktig kajak ö. Många tältplatser och svårt att lägga till med båt. Blev lite förvånad över att vi fick sällskap av en segelbåt. Men det struntade vi i och njöt av kvällen i solen med god mat inkl dryck.

Fin dryck.

En grillad firre.

Sovdags.

Måndag

Vaknade några gånger under natten att våra tält tjöt i vinden. Det blåste ordentligt idag nämligen. Så vid frukosten funderade på var vi skulle paddla. Jag ville gärna ned till Häradskär. Men Stefan upp till Arkö hållet. Motvinden vann. Så upp mot Arkö.

Norrut då.

Paddla med Stefan. Hej motvind då.


Bäst kolla till detta då.


Perfekt fika ställe då.
Nu är det massa stängda områden pga att det fågelskyddsområden. Så det blir att leta andra vägar upp mot Arkö. Nu var vi på upptäcktsfärd för hitta lite guldställen. För denna tur var ju bara att slinka runt etc. Sen blir det fartpaddling över fjärdar och motvind passager. Bra med träning och bränna all god mat. Och den gång så fikade vi mycket.

Gick inte.

Kanske någon annan gång.

Kajakovänligt.

O resten?
 Det började suga mat tarmen och på Risö borde det finnas en lunchklippa för oss. Det är en populär båtställe och idag var det tomt på dem.

Vassglid.

Lugnare här.

Lunchklippa.
Efter lunch var det bara att leta reda på en skön paddling till Marön söder om Arkö. Vinden skulle ligga på där vi brukar ligga. Men vi visste ett ställe i lä som vi ville testa. Så bara att hugga i.

Nä vinden var mot fortfarande.

Nä inte idag.

Slink va?
Fegar va.
Äntligen framme efter en jobbig paddling. Men det var total lä och platta berg. Så nu blev det bara att njuta av dagen och äta gott.

Njuta.

Perfa!

Mat.

Dumglor

Bara att njuta.

Godnatt.

Tisdag

Bra start på dagen.
Vaknade med härlig morgon.  Ni vet en sån när det är högsommar.Så vi tog en liten promenad till andra sidan bara för kolla till viken där. Men varför måste folk elda direkt på bergen. för det hade man gjort där vi brukar tälta. Puckon!
Men nu skulle vi paddla söder ut igen. Vi skippade Arkö och drog utåt. För sen följa farleden mot Kupa.

På med solkrämen o kör då.

Pinsamt att inte segla.

Nya vatten?
Nya kompisar!

Tog en väg utanför Aspöja som jag inte har minne att vi har paddlat förut. Och vi hittade getter som jag inte har sett här förut. De är bra att rensa öar på sly. Tälta med dem? Nix för de är för sällskapliga. Men vad som slår oss är att vi knappt ser en enda örn. Sen blev det att slinka rund mellan små passager. Rolig paddling!

Söderut.

Lite slink.

Djupt?

Nope.

Fågelskydd åt detta håll.

Mer finpaddling.
Såg ett par sångsvanar o mindre flygsnappare som var här ute. Det förvånade mig i alla fall. Nu kan vi inte paddla längre ut i ett underbart ö-rike. För det är fågelskydd denna tid på året. Dra där senare i år kanske.

Inte nu då

Stuga till salu!

Mellanmål.

Var låg nu Kupan?

Var är själva Kupan?
Vi tänkte kolla till ett ställe, men det var såphalt att försöka gå iland. Det är någon alg i år som skapar detta. Livsfarligt att gå iland. Några tyskar väntade på att jag skulle trilla i. Medan en snurrade som en propeller med sina eskimåsvängar. Grym var han på det. Trevliga med.

Grym utsikt.

Perfa för en hoppilandare.
Där var Kupan!

Snygg Epic havsracer.
Öländska korvar!
Lite blåsigt tältställe.

Horisont dumglo då.

Vacker skärgård.

Gino dags.
Bra slut på dagen!

Onsdag

Frukostkaoset.
Nu var det bara ta en runda och kolla om Harstena var öppet. Så söderut ut över den fruktade Turmulefjärden. Ja det brukar alltid blåsa där. Men idag verkar det vara en lugn tur över dit.

Morgon slink.


Ditåt kanske va?

Oj va lugnt det var idag då Herr Tordmule.

Slinker in till Harstena.

Arbete pågår.

Brygghäng.
Framme på Harstena så var allt stängt. Inte ens glass gick att köpa här. Bara 2 dar innan midsommarafton så har man stängt. Tyckte synd om de turister som hade åkt ut hit. Fattar inte hur man tänker på denna ö. De missar alla tyskar som är här i juni och augusti. Pinsamt är det.
Men nu skulle vi paddla runt Torrön på insidan för en gång skull. Vi brukar dra genom öarna där.

Gryt öar. Ej för kajaker.

Inte denna gång.

Lite slink in i en Lagun.
Hittade flera bra tältplatser. Bra att komma ihåg för framtiden. Först blev det lunch för sen paddla i en bra medvind. Surf läge med andra ord.

Och där kom ett dass...

Grym surf!

Får duga tältplats.
Överfarten gick väldig bra och med bra fart. Så var vi faktisk bara en ö ifrån där vi startade i morse. Så kan det bli när vi är ute och snurrar runt i skärgården.
Den perfekta tältplatsen höll ilskna myror i sitt våld. Aldrig stött på så ilskna förut. Så letade på en annan plats slå upp tält och tarp. För det var risk för regn nämligen. Men först leta reda på dasset som skulle finnas här.

Glöm något då!

Lite trä mani..

Placerad åt fanders.
Vi såg lite nöjda ut när det vankades mat. Det var nämligen pastakorv på menyn. Så grymt gott nämligen. Och enkelt att göra. Bara kolla in här på recept.

Där försvann tall pollen ifrån våras.


Hej midsommar väder.

Grym pastakorv med lika grymt vin.
Sen somnade jag med regnet som öste ned på tältduken...

Torsdag

Nu var det bara fundera på hur skulle göra denna dag. Efter lite funderande blev det varianten paka ihop och sticka till en varm lägenhet och sen handla mat etc. För sen åka ut på fredagen till min stuga och paddla ut i Stendörren.

Tarp frukost.

Lite fin paddling.

Lite slink glid.

Slinka igenom?

Slinka tillbaka då.

En liten bit kvar då.
Efter vi kom fram var det bara att packa in i bilen och dra hem. Och sen ta en dusch för dagen efter ta en fortsättning på paddelveckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar