måndag 4 augusti 2014

Då tar vi väl tripp på par veckor då. Först söderuut.

Dags för årets långtur efter en bekant kustremsa söderut till Västervik. Bara den sköna känslan att ta dagen som den kommer och passa på att njuta av nuet.
Här är den första delen.

Att njuta av stunden.


Förberedelser


Nu har vi paddlat denna sträcka ett flertal gånger de sista åren. Så det blir inte så mycket koll på mat och vatten påfyllnad ställen. Mer av att vad vill vi se på vägen. och framför allt om vi har lärt oss något. En skön nyhet var att Västervik äntligen fått en butik i centrum.
En sak som vi har lärt oss är att äta mindre mat. I praktiken laga mindre med mat. Och det har blivit mycket mer grönsaker i det vi äter. Lite om maten.

Har jag med allt?

Måndag

Efter att handlat allt som behövs på resan för 4 dar. För mer brukar vi inte handla i tagen gällande mat. Saker som vi tar med för räcka för nästan hela resan är just gas till köken. Svårt att hitta nämligen.

Packat o klart!

Hejdå Okle!
Starten gick ifrån en gammal kajakbrygga vid Kanotklubben i Oxelösund. Ett bra ställa att dra upp och sjösätta kajaker. Lite lustigt att en kuststad inte har en officiell kajakbrygga. Men de är inte ensamma om det.
Nu bar färden mot Bråviken öppna hav för komma till skärgården där nere för fösta övernattningen. Vi passar på att ta en lunch i Kungshamn och dess örnar innan det sista hoppet.

Bara att köra över Bråviken.

En lugn dag på havet.
Efter en lugn överfart blev det att leta en tältplats för natten. Denna skärgård anser vi ha koll på. Men det skulle blåsa på bra sydostligt. Och det blev det lite huvudbry. Tanken var att ligga på Stångskär, men där skulle för oskyddat. Plötsligt blev det söka efter något nytt. Självklart passa på att snoka runt lite.

Bäst att gå land o kolla. Nitlott.

Ingen fel dag att snoka runt.
 Det roliga att snoka runt att man aldrig vet var man kan hitta. Speciellt när man tar andra vägar än förr. Hittade en liten häftig skreva i berget på en ö som hade en perfekt tältplats. Sen var det bara försöka komma i land på de hala klipporna.

Gick ju.
Jo platsen hade används förut av paddlare. Så nu var det bara att resa tälten och laga mat etc. Men framför allt njuta av en underbar plats i perfekt väder. Vilken start på äventyret!

Kan det bli bättre?

Grillad lax med potatis och röra står på menyn.

Äkta vara!

Bara att njuta.

Godnatt!


Tisdag



Nackdelen på vår tältplats är just när det är nordvästligt. Och det var det denna dag. Men det innebar att det var medvind till Arkösund för en glass.


Sikte mot vasskanalen.

En skön kanaltur.

Fint välkomnande.

Den lokala glassen.
Som vanligt passade vi på att fylla på vatten och lite extra godsaker som rökt fisk. Det drog lite mörka moln söderut. så det blev att kolla på vad som väntas. Åska på kvällen och stark blåst. Tarp väder på g med andra ord. Så det blev fundera vilken väg vi skulle ta. Beslutet blev att dra inomskärs mot ST Anna och tälta på Marön söder om Arkösund. En mycket vacker ö för paddlare.
På vägen dit så hade visst sjöräddningen övning med de nya helikoptern. Tryggt att veta för oss.

Ytbärgare på G.

De är stora-

Där bakom lär det finnas en tältplats.
Snabbt upp tälten och en tarp. det skulle bli åska och då får man laga mat under tarpen. Tji fick vi. Det blev en bra kväll med god mat och sällskap av en nyfiken mink istället.

Lite småtugg till kvällsvard?
Roligare att jaga skumbollar.

Ett hoppilandkit.
Grillat kött med grönsaker är som gäller.

Bra tältplats.
Efter vi hade lagt oss i tälten så började regnet smattra mot tältduken?

Onsdag

Efter en blåsig morgon bar det vår favorit ö i ST Anna Skärgård. Nämligen Äspskär. Ett paradis för oss paddlare.

Fin skärgård neråt.

Söder ut då.

Då parkerar vi lite snyggt då.

Det blev bara ett fika stopp på vägen dit. Vi har nämligen lagt till ovan att komma iväg sent. Inte bra för oss om vi ska få några km på dagen

Fika med bullar som aldrig tar slut.


Bara bita ihop då.

Slink.

Vänta nu va? Går det att paddla där?

Okej då.

Undrar varför jag fotade detta?
Legat här förr.
 Äspskär är en underbar ö med hur mycket bra tältplatser som helst. Ön har en stor lagun där båtar inte kan gå in. Har aldrig sett en båt legat där. Sen att ön har ett utmärkt dass är inte en nackdel. Det visar lite hur man ser på kajakfolk här.
Roligt att upptäcka att en örn som glodde på oss medan vi satte upp tälten.

Fin utsikt ifrån detta dass.

En skön kväll på en skön ö.

Torsdag

Äggmacka!
Det händer att vi diskuterar länge var vi ska paddla. Denna morgon var frågan om vi skulle dra inåt eller utåt. Jag trodde att Harstena var öppet för en glass. Jag vann.
Och inte fel för kunna plocka Turmulefjärden med vinden i ryggen. Inte van med detta precis.

Turmulefjärden i sitt essä.

En pusta ut fika eller där bullarna dog.
Det märks att vi paddlar i kajakvatten. Vi hade möt kajaker hela dagen. Allt ifrån de som åkte båt till de som paddlade större grupper. Riktigt roligt att se.

Glasspaus.

Härligt skärgårdspaddling genom Harstena By.

Var ska vi paus.
Vinden hade ökat en hel del och vänt nu efter besöket i Harstena. För vi funderade på var vi skulle paddla och kunna ligga tryckt för nattens regn och blåst. Bästa sättet att göra detta är ju dricka lite kaffe.
Sen bar det iväg mot Kupa. För vi hade i minnet att det fanns en bra tältplats.


Bara bita ihop paddling till Kupa.
Funkar som kajakparkering.
Efter att slagit upp tälten på en skogscamping blev det att njuta av en härlig kväll. Den stördes ett tag av båtarna med dålig musiksmak. Men våra mördarblickar tystade dem snabbt.

Där dog vinden och blev så underbart vackert.

Dumglo mot horisonten. 

PastaKorv en klassiker som alltid går ned.
Nu börjar det verkligen kännas att bara fånga dagen syndromet. Jag älskar det!

 Fredag

Vaknade lite tidigt för ovanlighetens skull. Det blev att ta en tur på ön för kolla till den och se på den fina utsikten som borde vara ifrån den. Och utsikten var grym denna morgon. Och ön är jy väldigt kuperad och gammal skog.
Har ju aldrig varit här förut mer en fikapaus.

Här snarkas det.

Dit kanske vi tar på vägen hem.

Skog.
Efter att njutit av en underbar sommarmorgon så bar det iväg till Fyrudden för att fylla på förråden lite. Det blev att ta den vanliga vägen in i ett lugnt tempo. Fint väder var ju på tapeten så varför stressa.

Glida väder.

Borde finnas ett lättare sätt att köra lådor i?

Men här har vi inte paddlat?

Skulle kunna tänka mig bo.

Fyrudden

Offshore kompis,
Äntligen framme i Fyrudden var det dags att shoppa järnet för klara oss till Västervik. Men butiken var väldigt utplockat. Bara det nödvändigaste gick och handla. En kvalitets försämring .Hoppas att det var bara en tillfällig svacka. Men glass och en trevligt snack i man vår ålder som var ute med sin offshore. Han var på en tur efter han hade haft sin offshore hos Kåre på lagning.

Dags för skitvind o pannben paddling.

Kvar som vanligt.
Sen var den stora ångesten var vi skulle tälta. För det är alltid svårt att hitta efter vi varit på Fyrudden. Vi drog en inre väg för se massa örn segla över bra ställen. Synd att det var stäng på grund av dem.
Hamnade i på Bokö efter massa letande på alla möjliga ställen. Och man gått säga att vi inte var så glada på varandra under tiden vi letar. Borde komma ihåg att stoppa i oss godis då.

Orkade inte paddla runt ön så..

Kunde vikingarna så kan jag med glidkuddar.

Får duga ställe va?
Efter att letat på en holme så hittade jag bra tältplatser och efter vadat med kajakerna. Tagit oss över en  liten bergskam av det mindre måttet så var en riktigt bra tältplats. Vi låg nu strax norr om Valdemarsviks fjärden. Perfekt för dra över den direkt på morgonen. Men först en hoppilandare och sa att vi stog nog ut med varandra ändå medan tobisen simmade runt i vattnet. Borde funnits en hungrig havsöring där.
Efter massa dumgloande så mörknade  det på och man kunde se Häradsskärs fyr långt där borta. En bra dag..

En egen liten fyr.

Så var det dags att sova.

Lördag

Vakna till detta!
 Denna dag var jag visst piggare än Stefan som sov en stund längre. Nu hade vi verkligen kommit in i frukostvanorna. Jag fixar äggen och Stefan kaffet. Vid påtån så kollas det kartor och läggs upp lite ide var vi ska paddla. Sen tänker vi väldigt lika på väg. Nåja. Jag drar helst ut så långt ut det går. Planen var att hamna i Tjust skärgård.

Lugn fjärd denna dag.

Långt till Valdemarsvik.

Fiskesamhälle med enorm skarvkoloni.

Härligt väder!
På vägen ned blev det inget tältande Huvudskär. Vi hittade en ö strax innan för en lång lunch och lite mer koll på väder etc. Som vanligt kollar vi efter tältplatser. Allt för ha ett hänga där i bakhuvudet.

Lunch parkering.


Se upp för fyren!

Motvind för oss men visa har det bra.

Lite ledsen.

Undrar om det finns något bra här?
Det nästan en repris på gårdagens dipp på humör. Våra två platser som vi har tältat på var för blåsiga helt enkelt. Och vi var trötta efter dagens motvind och mycket öppet vatten. Så vi letande inåt på Trässö. Och vi hittade en helt okey plats som har används någon gång. Och skrämmer man upp örn så är det bra omen. Men nu hade vi nått Tjust skärgård och strax norr om Loftahammar. Och skulle kunna paddla 15 minuter och gå ett par km för ta en kopp java hos moderskeppet. Men tar vi på uppvägen. För nu var det matdags och vänta om åskan skulle dra över.

Där låg vi bra!

Härliga små öar.

Härligt med öar.


Söndag

Vaknade till tidigt för man är gubbe numera. Vilken bonus!

Dumglo!
Planen var att ta sig ned till Västervik och handla på dagen utan stress förråden behövs fyllas på. Borde gå om vädret var på vår sida. Men nu är vi i Tjustskärgård och det innebär ÅSKA.

Roliga små öar.

Blankvatten.

Fin slink att börja dagen.
Vill ha!

Dumglo lite.

Inget för en fika sugen paddlare.

Grindö fina hus.

Vädret var strålande så vi tog en runda till Städholmen för äta lunch. Jag älskar detta område för de fina husen och ön lever året runt med sitt fiske. Brukar se mycket örn här ute.

Städholmen!

Fin paddling.

Lite rotbidrag?

Lunch paus.
Nu var det att vi hade en bit kvar till Västervik så det blev att hoppa över Storkläppen även denna gång och ta den på vägen upp. Sen att börja det blåsa lite mer.

Stork-läppen som det på okle mål.

Hmm klipp rocka?

Får jag ta med? Snälla Stefan.

Tror att någon måste fixa till dessa.

Men en titt på SMHI visade att det skulle bli blåsigt och regnigt natt. Och vi var för trötta att paddla till Västervik och stress handla etc. Och Stefan mindes en bra klippa.

Blåste visst upp.

Den fina skärgården norr om Västervik.

Snurra runt lite.

Duger väl.

Men Stefans sten udde var inte bra så jag gick kollade på en annan udde. Den var utmärkt med skogs camping. Så den blev det.

Bäst att bada innan stads besöket.

Va? Så långt bort?

Även rådjuren behövde bada.

Hillebergs reklam eller väntan på regnet.
Vi testade tarparna för kunna klara regn utan bli blöta vid tälten. Snabb koll på vädret och det visade regn åter regn.


God natt då.

Måndag

Vi väntade ut regnet som kom ändå på natten. Vi låg bra i vår skogscamping och lagade frukost under tarparna. Så ingen nöd på oss

Blir nog bättre.

Man paddlar bara i solsken.

Mjölkbåten missade sin hämtning. Sisådär 60 år sen.
Vi hade gott om tid så vi paddla runt och kollade till denna del av skärgården. Vi har princip bafra stressat förbi förut. Riktig fin skärgård. Så missa inte den.

Full fart in kanalen då,

En vis ägare kajak.

Läckra hus.

Fler som hittat hit.

Bara lägga ut igen.
Vi la till vår favorit ramp. Det är bara lägga kajakerna efter kanten. Båtfolket är förlåtande och det finns vatten bredvid. Ett bra ställe att ha dem på.
Sen blev det glass och gasinköp. Sen hade de flyttat bolaget till där Hemköp hade öppnat. Äntligen har Västervik fattat att de måste ha en butik i centrum om de ska vara en turiststad.

Sikte på en ö i repris.

Dröse tyska paddlare.
Sen paddlade förbi den fulaste sträckan av Västervik och styrde mot Spårö. Det blev den vanliga ön. Så upp med tälten och laga mat. Sen blev det lyssna på turist uven och njuta av livet.

Har varit här förr.


Fullfart på grillen.
Entrecote med grillade grönsaker.

Njuta!

Augusti måne.

Tisdag

Blå båt med hvetets vågor.

Puh.

Ett bra dass.
Planen var att paddla runt lite här och ta en glass på Idö. Kanske även en lunch om de är öppet. Men först skulle det snoka runt i skärgården. För det var ju vackert väder för tillfälligt.



Men var är solen?

Väldigt skyddad vik.

Spårö.
Snabb koll på vädret och såg varningar för åska. Och det stämde med verkligheten inåt land som mullrade hela tiden. Fattar inte att det är alltid mycket åska här. Så vi styrde mot Idö för slippa ligga under tarp som förra året. Men vilken sjö! Åskbyar!

Vkv visade vad den går för.

Hårt väder.

Säker hamn. Idö!

Snygg!

Detta var vi värda.

Bättre än ligga under en tarp.

Lokal producerad lax ifrån grannön.

Åskar åter åska.
Krogen var öppen så det blev att grym mat och titta på åskovädren dra förbi ett efter ett. Sen blev det att dags leta efter en tältplats. Jag hade en ide som Stefan inte trodde på. Men först fick vi köra i grym snabb surf. Riktigt kul att få medvind utan blixtrar. Ja nu vände vi norrut igen.

Bara sikta norrut då.
Det ser ju bra ut.

Guld läge.

Kajak reklam.

Campingen.
En örn välkomnande oss med sitt skrik. Sen misstänkte att det gick kor i närheten. Fast vi låg på klippor som de brukar undvika. Efter en stund dog åskvädren ut i närheten och drog norrut. Vi bara låg och slöade resten av kvällen. Ja glodde lite på alla fyrar norrut. För vi skulle paddla förbi dem dagen efter på vägen hem. Ja för nu bar det norrut och hem.

Åskväder på väg norrut.

Efter regn kommer solsken.

Mätta blev vi även på kvällen.

Vad låg här då?

Fyrljuset visar var vi ska.
Så är det slut på den första delen.

1 kommentar:

  1. Kul att få se dessa bilder från er tur o att få se min kajak på en bild dessutom!
    :-) Offshorekompis i Fyrudden, som ser fram emot del II...

    SvaraRadera