lördag 20 februari 2016

En blåsig februari dag för ett bad.

Det var en perfekt dag för fridfull paddling eller blåste för mycket?
Svaret på frågan får man bara om man testar sina gränser. Så ut i hård vind och lite skitväder för att tälta i skärgården.


En härlig dag på havet.


Lördag


Enligt kalendern var det en tälttur inbokad med Tiina. Vädret var inte på sin bästa sida. Det skulle blåsa ordentligt på natten och kvällen skulle bjuda på snöblandat. Men vi var ju förbereda med att testa Tiinas nya Staika. Så in allt i bilen och mot stugan för att hitta öppet vatten.

En kajak på väg.
Väl nere i stugan så visade att is läget där var hopplöst. Kylan och vinden hade fyllt viken med is. Så bara leta på ett ställe att sjösätta på. Vädret var okej gällande temperatur och nederbörd. Men vindarna var kraftiga. På gränsen kanske. Det blåste mellan 10-15 ute på Hävringe. Men planen att smita söder ut. Jag har paddlat flera gånger i detta. Bara ta det lugnt och veta vad man gör.

På väg då.

Tiina kollar säkerheten.
Det blev en tuff sjösättning med vatten i kajaken. Båda två bara skrattade åt det. Jag drog ifrån vid paddlingen. När vi stämde av senare var det nog att jag har en annan teknik. Jag paddlar nämligen med ganska korta tag med hög frekvens i detta väder. Mer energisnålt och effektivt i vågor.


Lite om öar.

Detta är ju skoj ju.

Sanda holmar på vintern.

Vilken isklass var det nu igen?
Efter en liten paus vid Rövskär så skulle det paddlas över Kråkfjärden. Här brukar det gå väldigt mycket sjö vi sydliga vindar. Så var det även denna dag. Vågorna kom på sidan på färdriktningen. Men vi bestämde oss att paddla över.

Vågor utan tvekan över metern och 12 m/s

Var är Tiina?

Där uppe är ju Tiina.

Blåser väldigt mycket.
När man paddlar så här är man bered att få bada. Torris och flytväst är ett måste. Och möjlighet att ta sig upp. Sen är det inte så farligt kallt att göra det.
Satt och kollade hur det gick för Tiina när en våg överraskade mig att bryta över mig. Genom att det var höga vågor så gick jag runt. Tiina såg det och paddlade emot mig. Så bara ligga kvar vid kajaken och invänta hjälp. Det är nu man ser vilken hög sjö det är. Nåja.
Tiina missar att komma tillräckligt nära mig. Detta helt enkelt för vi inte övat ihop och jag kan inte ropa hur hon ska göra. Så hon får försöka en gång till men vinden är för svår för henne. Så jag beslutar gå upp hjälp av mina pontoner. Vänder kajaken på rätt köl och börja blåsa upp dem. Sen är det bara klättra upp och pumpa ut vatten efter satt på kapellet igen. Borde pumpat ut allt vatten på en gång och fällt upp pontonerna. Nu blev det väldigt tungt att paddla vidare. Sen borde jag även blåst upp pontonerna innan jag satt in dem i sina hål. Man lär sig ju mer man övar. Och det kommer att bli med klubben. Nåpgra andra galningar gillar sådant här väder. Då måste man öva i det. För det är en stor skillnad på att gå upp i en kajak en sommarkväll och vinter med 12 m/s...
Men vi kom in bland öarna och började leta tältplats. Vi kom inte upp dit jag ville. Det blåste nu för mycket med snö i vågrätt riktning. Så vi tog en bra ö som vi hittade.

Tiinas offshore.

Vinterbadare. ©Tiina 
Först i med varmt vatten som vi har i termosar för få lite med värme. Sen var det bara hiva av kläderna och på med varma. Men det var riktigt blött så det dröjde att bli varm denna kväll. Och min förmåga tänka klart var inte på topp. Det är något vi tar åt oss. Den andra måste styra mer vad som ska göras. Med andra ord gäller få rätt kläder. Så samspelet måste bli bättre. Men ingen fara för oss iallafall. Så upp med tältet och sen tarpar etc.
Värma sig med malttwiskey.


Lite eld för få lite mys.
Även om det snöregnar och blåser små djävlar så behöver man mat. Så det var bara sätta igång med grill och fixa till potatisgratängen. Och champagnen var väl kyld. Så sen var det bara njuta av att ljuset börja återkomma till dessa trakter.

Njuta av att vara ute i det fria.

62 grader va?

Lamm entrecote med potatisgratäng. Sen en champagne.
Det är bara konstatera att vi båda två älskar att vara ute i det fria och tälta. Det ger en sån otrolig ro i själen. Sen var det bara krypa ned i sovsäckarna och lyssna på kulingen som drog förbi.
Detta är livet!


Söndag

Vaknade av att det var tyst och Tiina inte ville bada. Sen hörde vi det typiska havsörn lätet. Så är det att vakna ute i naturen.

Det verkar vara lugnt där ute.

Ett vinter läger ute i skärgården.

Frukost!
Det var lite segt att komma igång. Sen var ju allt riktigt blött ifrån gå dagen. Men det var bara packa ihop allt. Torka allt gör man ju hemma. Så nu var det bara njuta av en lugnare hemfärd till stugan. Och uttrycket att efter regn kommer solsken stämde ju på denna dag.

O en gul sak.

Godis stund.

Så kör vi igen.
Kråkfjärden hade bara massa gammal sjö. Och det var fullt med flyttande al fågel. Tyckte se strök med vadare. Några borde vara på väg till Ryssland nu. Ja ett par örnar flög där med.


Så njuter vi lite av solen.

Som en sommar dag.

Vad lätt det går idag då?

Var är vågorna?

Lyx paddling.

Då öser vi på då? ©Tiina 

Vinge! ©Tiina 

Ocean på väg hemåt. ©Tiina 
Tiina ville paddla genom isen igen. Vilken besvikelse att den tunna isen var helt borta när vi kom dit. Bara ta liten paus och sen leta reda på en bil.

Lite svår is. ©Tiina 

Ingen fikapaus här va? ©Tiina 

Okej lite is då. ©Tiina 

Sista dumgloende då!

Framme.
Jo det var en härlig helg i naturen och dess krafter. Mycket kämpa och skratt. Så tack för en trevlig paddel helg Tiina.Så kör vi snart igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar